Остават няколко дни до Коледа, а големите метрополиси вече са приготвени с по няколко елхи. Коледното дърво на площада през последните години стана модно по цял свят, макар преди десетилетие да беше предимно щатски приоритет. Да се сложи голяма, пищно украсена елха за радост на всички внася малко цвят в посивелите през ноември и декември улици.

Но на някои места коледната елха е шанс да се демонстрира артистизъм и креативност, понякога в степен, която навежда на мисълта, че "коледна треска" трябва да влезе в учебниците по психология. 

В Сидни, Австралия, например, общината е взела обичайното решение да сложи изкуствена елха - по-лесна за поддържане, по-лесна за поставяне и прибиране. Но материалът е напълно нов - вместо обичайните найлонови реснички, автралийците са заложили на блокчета Лего. 500 000 блокчета Лего, и 1200 часа работа. Елхата е най-високата в южното полукълбо. Разбира се, придаден й е и малко австралийски привкус - над огромните колкото баскетболна топки се е увесила и една Лего-коала.

В Лондон са заложили на класиката - най-вече защото не е тяхно дело. Величественото дърво на Трафалгар скуеър е подарък от Норвегия, заради подкрепата на англичани към норвежци през Втората Световна война. Да, тя е била преди почти 70 години, но скандинавците помнят дълго. 

Ако човек търси нещо странно, японците са народът, към когото трябва да се обърне. В случаят е и нещо скъпо - по-точно, най-скъпата елха на света, особено спрямо размера си - едва 1,2 м. А цената и е главозамайващите 2,56 милиарда долара. Причината - изработена е изцяло от платина. А по някаква необяснима японска логика, в метала са вградени образи от филма на Дисни "Замразеното кралство" (Frozen).

Американският метрополис Ню Йорк, подобно на Лондон, залага на класиката, но изпълнена брилянтно, и с подходяща свита от малки елхички и светещи ангели. Разбира се, има и малко кич - все пак това е една от най-известните елхи в света, виждали сме я в почти всеки коледен филм. 25 000 камъка Сваровски е "малкото" кич.

Падането на рублата удари сериозно Русия. Явно затова Москва не е могла да си позволи цяло дърво, но е компенсирала с една огромна играчка близо до Кремъл.

Коя е най-голямата елха в света? Рекордът са постигнали италианците, които със светлини във въздуха успяха преди година да "построят" 650-метрово коледно дърво. Но най-голямото естествено коледно дърво, стабилно с корени в земята, се намира в Съсекс - 34,4 метра от семейството на секвоите.

А най-голямата домашна елха? Грей Хауи от Великобритания миналата година успя да издигне 10,6 метра в дома си - с малко уговорки, че дървото на практика минава през три етажа.