Армения очаква установяване на дипломатически отношения и отваряне на границата с Турция в резултат на диалога с участието на специалните представители на двете страни, обяви днес говорителят на арменското министерство на външните работи Ваан Унанян, предаде Арменпрес, цитирана от БТА.

"Очакванията на Армения от този диалог всъщност са същите като от началото на 90-те години. Очакваме в резултат на процеса да бъдат установени дипломатически отношения между Армения и Турция и да бъде отворена границата между двете страни, която бе затворена от Турция в началото на 90-те години", посочи Унанян, цитиран от световните агенции.

По думите му Армения винаги е казвала, че е готова да нормализира отношенията си с Турция без предварителни условия.

"Според нас турското правителство също споделя подхода за начало на диалога без предварителни условия", каза Унанян.

Той каза още, че първата среща между специалните представители за диалога на двете страни, която се очаква да се състои утре в Москва, ще има "опознавателен характер".

Не може да се очаква, че в резултат на само една среща може да бъдат постигнати "осезаеми резултати", но с тази среща ще бъде даден старт на процеса, посочи говорителят на арменското МВнР.

На 15 декември Турция назначи Сердар Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител в диалога между Анкара и Ереван. Три дни по-късно и Армения назначи своя специален представител - заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян.

Миналата седмица турското министерство на външните работи съобщи, че първата среща на специалните представители на Турция и Армения ще се състои на 14 януари в Москва.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.