Редица страни от НАТО проявяват интерес да приемат на своя територия повече военни сили на алианса.

Така отговори на въпрос на Клуб Z адмирал Роб Бауер – началник на Военния комитет на НАТО. Той говори след двудневна видеоконференция на началниците на отбраната на страните членки. Адмиралът от Нидерландия е вай-високопоставеният военен в пакта.

Той обаче не назова поименно нито една държава.

Клуб Z попита Бауер дали от членките на НАТО от югоизточния фланг – България, Румъния и Турция, е постъпило предложение за увеличаване на военното присъствие на пакта заради руското военно струпване по границата с Украйна. Вчера стана ясно, че това искат балтийските страни – Литва, Латвия и Естония.

Адмирал Бауер припомни думите на генералния секретар Йенс Столтенберг, че ако има руска атака срещу Украйна, НАТО ще трябва да направи оценка на военното си присъствие на изток. И това засяга Югоизточна Европа.

„Знам, че има редица страни, проявяващи интерес към приемането на своя територия на тези сили. Но, доколкото знам, това все още не е обявено официално. За това не мога да кажа, че има взето решение. Но като цяло търсим възможност за това, което наричаме „усещане за сила“. И проучваме дали има страни, готови да предоставят свои бойни единици на североизточния фланг“, допълни военен номер 1 на алианса.

Помолихме Роб Бауер да коментира и предупреждението на Русия, че може да разположи оръжия в Куба и Венецуела, ако САЩ не се съгласят с исканията й Украйна да не бъде приемана в НАТО.

„Не разполагам с достатъчно информация какви ще бъдат оръжията, за да ви дам отговор като военен. Но, разбира се, повод за безпокойство е, ако Русия разположи ракети в други страни. Това би се отразило на сигурността“, отговори нидерландският адмирал.

Куба и Венецуела не са членки на НАТО, но има страни, които биха били притеснени от такава стъпка, заключи Бауер.