Комисия на американската Камара на представителите, която разследва щурма на Капитолия на 6 януари миналата година, вчера поиска с призовки информация от четири големи компании, собственици на социални медии, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Председателят на разследващата комисия Бени Томпсън каза в изявление, че са изискани данни от технологичните гиганти "Алфабет", "Мета", "Редит" и "Туитър", свързани с разпространението на дезинформация, усилия за отхвърляне на изборните резултати, съпроводен с насилие вътрешен екстремизъм и външно влияние на изборите за президент през 2020 г.

"Ключови въпроси за комисията са как разпространението на дезинформация и съпроводен с насилие екстремизъм са допринесли за съпроводената с насилие атака срещу нашата демокрация и какви стъпки, ако въобще има такива, са предприели управляващите социални медии компании, за да не допуснат платформите им да подхранват радикализирането на хора и подтикването им към насилие", каза Томпсън."Разочароващо е, че след месеци на обещания, още нямаме информацията, нужна, за да се отговори на тези основни въпроси", изтъкна Томпсън.

В изявлението се посочва също, че притежаваният от "Алфабет" ЮТюб е бил платформа, използвана от нейните потребители за значителна комуникация, която има връзка с планирането и осъществяването на атаката.

Платформите на "Мета" били използвани за споделяне на съобщения за омраза, насилие и подбуждане и за разпространяване на дезинформация и конспиративни теории, свързани с изборите.

"Редит" и "Туитър" били домакини на дискусии около планирането и изпълнението на атаката.

А "Туитър", според съобщения, бил предупреден за потенциално насилие още преди 6 януари.

Комисията поиска за пръв път информация от 15 компании, свързани със социални медии, още през август миналата година.