САЩ не искат  връщане към студената война с Русия заради ситуацията в Украйна, заяви държавният секретар Джон Кери.

Президентът Барак Обама и цялата щатска администрация предпочитат мирното уреждане на противоречията с Москва по повод споровете й с Киев, подчерта той в телевизионно интервю за най-големите американски канали. Това беше първото изявление на влиятелна световна политическа фигура , в което се прави опит да се успокоят духовете, а не да се покачва ненужно напрежението и да се подклаждат страховете на хората, особено в Европа.

"Не се опитваме да превърнем това в битка между Изтока и Запада. Не искаме да се връщаме към студената война", изтъкна Кери, цитиран от ИТАР-ТАСС.  "Ние разбираме, че Русия има интереси в Крим. Украинското правителство е готово да спазва договора за руската база на Черноморския флот. И ние сме готови да действаме с руснаците против всякакви хулигани  и бандитски действия, за да бъде създадена стабилност в Украйна и да се позволи на народа  на тази страна да направи своя избор за бъдещето й", допълни той. Според него президентът Обама ясно е дал да се разбере, че няма пречка да работи с Москва.

Освен това държавният секретар изрази желание Вашингтон да работи по дипломатически път, за да може да спадне напрежението около ситуацията.

Както е известно Обама и Путин разговаряха вчера 90 минути за кризата в Украйна. Снощи господарят на Кремъл обсъди темата и с германската канцлерка Ангела Меркел.