Националният музеен комплекс, известен още като "Българския Лувър" е завършен и има Акт 16. Това каза на брифинг в МС министърът на културата Вежди Рашидов.

„В София музеите ще са централизирани. Ще се направи концепцията и ще бъде готова на 30 януари. Едва ли ще се намали щатната бройка, при обединяването всички останали музеи ще останат да функционират. Само че застават в един град под една шапка с по-ясна координация“, обясни Рашидов.

Министърът каза още, че има предложение музеят да се казва „Квадрат 500“, тъй като всички музеи имат къси имена.

"Защо при 16 милиона европейски пари Ларгото е закрито с найлон? Ето един въпрос. Отворил ли съм процедурите да работят? Да, отворих ги. Трябва да се избере изпълнител и да се започне, защото иначе губим европейски пари. Обектът се води на Министерството на културата и имаме правила, по които работим. Отворили сме всичко и имаме още малко време докато почне новата програма 2015-2020 година, където отново ще кандидатстваме. Както изкарахме 130 млн. при нашия мандат, се опитваме да изкараме 150 млн., за да можем да направим нещо за културата. Конкурс ще се направи за директор на музея", каза още Вежди Рашидов.