"Поклон пред силата на духа и героизма на всички взели участие с оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение", каза Негово светейшество патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит.

В храм-паметника "Св. Александър Невски" патриархът призова да отдадем "заслужена почит и на всички мъченици и изповедници за вярата, и на всички българи в чиито сърца не е угаснала вярата в Иисуса Христа.

"На Трети март – деня на Освобождението на страната ни, отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни люде – драгоценни жертви за всяка педя българска земя. Техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници, днес ще бъдат обсипани с венци и цветя от признателния ни народ", каза още в обръщението си патриарх Неофит.

Той призова още да не забравяме, че свободата ни е дар от Бога и че всичко става по Негово съизволение, че "чрез Него живеем и се движим, и съществуваме".

Неофит отправи и молитва към Бога "да спомене в Своето царство Царя-Освободител Александър Втори и хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, пожертвали живота си за Освобождението на поробеното ни отечество".

Патриархът ще присъства и на зарята-проверка от 18:30 часа пред паметника на Цар Освободител на площад "Народно събрание".