Съдия Румяна Ченалова си направи отвод по делото за несъстоятелност на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", съобщи Софийския градски съд. Причината е в образуваното срещу нея дисциплинарно производство. Това изисква избягване на всякакво съмнение относно безпристрастността на съда, казаха от СГС.

Миналата сряда прокуратурата образува поредна проверка срещу Ченалова, а ВСС образува дисциплинарно производство срещу нея заради откритите нарушения и пропуски по дело, но отрече да има нещо общо с "Белведере". Скандалът с това дело започна когато френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан обяви пред Би Ти Ви, че съдия Ченалова по много странен начин е вкарала синдик в две фирми, дъщерни на френския алкохолен гигант.

Поради отвода на Ченалова е извършено ново компютърно разпределение на делото. За докладчик на нейно място бе избран съдия Пламен Колев. Разпределението на делата ее извършено от съдия Богдана Желявска, поради отсъствие на съдийте Николай Димов и Иво Дачев, които са в отпуск. 

"Белведере" са поискали  отвод на всички съдии в СГС от разглеждане на делото, и то да бъде изпратено на Софийски апелативен съд за определяне на друг равен по степен съд, който да го разгледа. 

"В тази връзка уведомяваме както страните по делото, така и медиите, че съгласно изричните разпоредби на ГПК, отводът на всеки съдия от СГС следва да бъде индивидуален. Съобразно изричната норма на чл. 22 от ГПК това трябва да стане и с посочване на конкретни основания. За да бъде изпратено делото за разглеждане на друг равен по степен съд, трябва всички съдии поименно и индивидуално да се отведат", се заявяват от градския съд.

Самата Ченалова отрече всички обвинения от страна на френския посланик. Отводът и е стандартна реакция при дисциплинарно производство.