Феминистки омазаха белгийския министър-председател Шарл Мишел с майонеза и го замеряха с националния специалитет пържени картофи днес в протест срещу политиката му на бюджетна строгост и структурни реформи.

Либералът Мишел говори за намеренията си пред работодатели в Намюр, столицата на южния френскоезичен регион Валония. След словото му четири активистки на бившето движение "Фемен", сега "Лити С" го напръскаха с туби майонеза и го обсипаха с картофи, скандирайки: "Строгостта - вън! Мишел, махай се!"

Видеозапис от сцената, публикуван в уебсайта на всекидневника "Соар" показва как Мишел реагира спокойно, после охраната го извежда от залата.

Кабинетът на премиера съобщи, че няма да се жалва пред прокуратурата, нито ще търси отговорност от охраната допуснала инцидента.

Мишел (39 г.) е вторият най-млад министър-председател на Белгия от основаването й като независима държава през 1831 година.

Планът му да балансира държавния бюджет до 2018 година и да повиши пенсионната възраст на 67 години предизвика серия от бурни синдикални протести. 

Мишел оглавява първото коалиционно правителство без социалисти от 26 години насам. Неговата либерална партия, Реформаторското движение, е единствената франкофонска партия в четирипартийната коалиция в компанията на три десни и десноцентристки фламандски формации. Това коства на премиера отчуждение и враждебност в неговата езикова общност.

Да се цапат политици с хранителни продукти е белгийска протестна традиция. В класическия си вид, представен от интелектуалеца Ноел Годен, тя предполага да се залепи сметанова торта на лицето на политическа или бизнес знаменитост.

За да се брои опитът, "атентаторът", наречен натортвач (entarteur),  трябва лично да натрие тортата на лицето на знаменитостта. Не се зачита хвърлянето на сладкиша от разстояние.

В актива на Годен са бившият френски президент Франсоа Саркози, докато още е вътрешен министър, и основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс.

Феминистките доразвиват традицията на Годен с майонезата.