Президентът на Иран Ебрахим Раиси каза вчера, че постигането на споразумение със САЩ относно ядрената сделка със световните сили е възможно, ако санкциите срещу Техеран бъдат вдигнати, предаде Асошиейтед прес. В същото време Иран осъди французин на почти 9 години затвор по обвинения в шпионаж и го прибави към редицата чужденци, които държи на практика като заложници в ядрените преговори със световните сили, съобщаван днес френските медии.

През уикенда стана ясно, че има разцепление в американския преговорен екип за това колко твърда трябва да бъде позицията на САЩ в преговорите, които текат в момента във Виена, предаде в. "Уолстрийт джърнъл". Според експерти Иран може да няколко седмици да бъде готов да произведе собствено ядрено оръжие и затова протака. Ако това стане, спасяването на сделката се обезсмисля. В американския екип са се появили разногласия за това кога и при какви условия САЩ трябва да напуснат преговорите и затова двама от членовете му се оттеглят.  

"Ако страните са готови да вдигнат деспотичните санкции, е напълно възможно да бъде постигнато всякакво споразумение", каза Раиси в предаване на живо по иранската телевизия.

Ден по-рано външният министър на Иран Хосейн Абдолахиан изрази готовността на Техеран да започне преки преговори с Вашингтон относно иранската ядрена програма, ако е необходимо да бъде постигнато удовлетворяващо споразумение.

Иран и световните сили (Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция) започнаха поредния кръг от ядрените преговори във Виена за съживяването на ядрената сделка от 2015 г. САЩ не участват пряко, тъй като през 2018 г. президентът

Доналд Тръмп денонсира сделката за ограничаване на ядрената програма на Иран. Впоследствие Тръмп наложи строги санкции на ислямската република, който в отговор започна да обогатява уран до степен и в количества над лимитите от сделката, припомни АП, цитирана от БТА.

Заложници на преговорите

Французинът Бенжамен Бриер, задържан в Иран от осемнадесет месеца, беше осъден на осем години и осем месеца затвор, съобщиха във вторник, 25 януари, неговите френски и ирански адвокати за "шпионаж" и "пропаганда" срещу Ислямската република, пише днес "Монд".

„Това осъждане, което нищо не може да подкрепи, е неприемливо“, веднага реагира френското министерство на външните работи.

Родом от Лион, Бриер, който винаги се е представял като турист, беше арестуван през май 2020 г. в североизточен Иран, близо до границата с Туркменистан, за това, че е направил "снимки на забранени зони" с любителски дрон. Един от неговите ирански адвокати, Саид Дехган, твърди, че този дрон е просто устройство, често използвано в Иран за заснемане на пейзажи или церемонии като сватби.

Преди два дни специалният пратеник на Съединените щати за Иран каза в интервю, че е малко вероятно САЩ да сключат споразумение с Иран за спасяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., ако Техеран не освободи четирима американски граждани, които Вашингтон твърди, че ислямската република държи заложници.

Мали повтори дългогодишната позиция на САЩ, че въпросът за четиримата американци, държани в Иран, е отделен от ядрените преговори. Той обаче направи крачка по-близо към позицията, че освобождаването им е предварително условие за ядрено споразумение.

„Много ни е трудно да си представим да се върнем към ядрената сделка, докато четирима невинни американци са държани за заложници от Иран“, каза Мали в интервю за Ройтерс.

„Така че, дори когато водим преговори с Иран непряко по ядреното досие, ние провеждаме, отново непряко, дискусии с тях, за да гарантираме освобождаването на нашите заложници“, каза той във Виена.

През последните години елитната иранска Революционна гвардия арестува десетки граждани с двойно гражданство и чужденци, предимно по обвинения в шпионаж и сигурност. Правозащитни групи обвиняват Иран, че затваря европейци и американци, за да се сдобие с дипломатически лостове в преговорите. Техеран отрича да е задържал хора по политически причини.

Мали говори в съвместно интервю с Бари Розен, 77-годишен бивш американски дипломат, който е в гладна стачка във Виена, за да поиска освобождаването на американски, британски, френски, немски, австрийски и шведски затворници в Иран и да няма ядрено споразумение без тяхното освобождаване. 

Попитан дали Иран и САЩ могат да преговарят директно, Мали каза:

„Не сме чували нищо в този смисъл. Ще се радваме.”

Четиримата американски граждани, задържани в Иран, включват иранско-американския бизнесмен Сиамак Намази, на 50 години, и баща му Бакер, на 85 години, и двамата са осъдени за „сътрудничество с враждебно правителство“. Намази е в затвора. Баща му беше освободен по медицински причини през 2018 г., на му е забранено да напуска Иран. Присъдата му беше намалена до излежаното време.

Разцепление в американския екип

Представители на САЩ потвърдиха през уикенда, че Ричард Нефю, заместник-специален пратеник за Иран, е напуснал преговорния екип, пише "Уолстрийт джърнъл". Нефю, архитект на предишни икономически санкции срещу Иран, се е застъпил за по-твърда позиция и затова не участва в настоящите преговорите от началото на декември.

Други двама членове на екипа, ръководен от ветерана от Държавния департамент Мали, също се оттеглили от преговорите, казаха пред "Уолстрийт джърнъл" запознати. И те са искали по-твърда преговорна позиция.

Сред въпросите, които разделят екипа, са колко твърдо да се прилагат съществуващите санкции и дали да се прекратят преговорите, тъй като Иран ги бави, докато ядрената му програма напредва, са казали пред вестника запознати с преговорите.

Тъй като не е определен краен срок за прекратяване на преговорите, някои западни дипломати се съмняват дали администрацията на Байдън е готова да се оттегли. Това може да предизвика криза, като Иран ще ускори програмата си за обогатяване на ядрено оръжие в момент на засилено напрежение между Вашингтон и Москва заради Украйна. Иран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели.

Високопоставен служител на Държавния департамент е казал, че администрацията на най-високите си нива се е спряла на политика спрямо Иран след внимателно разглеждане на множество гледни точки и че връщането към споразумението от 2015 г. предлага възможност за ограничаване на ядрените амбиции на Иран.

Служителят е потвърдил напускането на Нефю от преговарящия екип. Той обаче остава на работа в Държавния департамент. Служителят каза, че друг член на преговорния екип е поискал да бъде отстранен от преговорите във Виена. Никой друг член на екипа не е бил отстранен или е напуснал заради „нещо различно от нормални причини за персонала“, е казал още служителят.

Напреженията в екипа на САЩ нарастват от лятото по редица въпроси, които са били обсъждани - и понякога решавани - на най-високите нива на администрацията на Байдън, казаха хората, запознати с преговорите.

Някои от американската делегация призоваха да САЩ да напуснат преговорите в началото на декември, след като новият ирански преговорен екип  се върна във Виена и отмени повечето от отстъпките, направени от предишното правителство през пролетта на 2021 г., казаха хората.