Ще съдят Роберто Савиано за клевета срещу крайнодясна лидерка в Италия, предаде "Гардиън". Авторът на "Гомора" нарече Джорджа Мелони, която стои начело на "Италиански братя",  "помиярка", след като тя призова да бъдат потопени лодките на неправителствени организации, с които са правени опити да се спасят бежанци.

Изявлението си Савиано отправя по време на участие в телевизионно предаване, като той коментира смъртта на 6-месечно бебе от Гвинея, след като корабът на който е пътувало се е разбил, докато е пресичал Средиземноморието. Писателят отправи остри думи и по адрес на лидера на "Лига" Матео Салвини, който като вътрешен министър наложи глоби до 50 000 евро на неправителствени организации, транспортиращи бежанци към Италия. 

"Искам само да кажа на Мелони и Салвини, вие сте помияри! Как можахте?"

По-рано Мелони бе заявила:

"Ние трябва да върнем мигрантите обратно в страните им и да потопим лодките, които са ги спасили".

Тя повдигна обвинение за клевета срещу писателя и съдия в Рим даде "зелена светлина" на делото.

"Нормално ли е на този сериен хейтър да е позволено да отправя клевети, без право на отговор, срещу хора, които не присъстват в токшоуто? Вече помолих моите адвокати да заведат съдебен иск срещу него", подчерта Мелони.

Пред "Гардиън" Савиано представи своя версия на събитията, след като разбра за намеренията на крайнодясната лидерка.

"По време на излъчването ме помолиха да коментирам видео, в което показват майка, която току-що е загубила новороденото си. До отчаяната жена стоеше 6-годишно момче, което повръщаше морска вода. Беше застанало почти в транс".

Писателят посочи, че "от години чувства дискомфорт от начина, по който политиците се отнасят към мигрантите".

"Всичко се влоши след 2017 г., когато сегашният външен министър Луиджи ди Майо определи във Фейсбук спасителните лодки на неправителствените организации като "морски таксита". Не можех да повярвам на очите си. Не ми се струваше възможно политик да дефинира кораби, които са реални линейки, като таксита. Те започнаха да говорят, че неправителствените организации получават пари от влиятелни хора, които искат да дестабилизират Европа и използват Италия като входна врата", заяви Савиано. "Започнаха да се доверяват и да дават думата на радикални теории. Прокурори започнаха да разследват неправителствени организации и да задържат корабите им. Това ми изглежда абсурдно".

Савиано изтъква, че по онова време малко интелектуалци и писатели са изразили твърда позиция против криминализирането на неправителствените организации.

"Заблуждавах се, че колегите ми писатели и вестниците ще се възмутят от тази несправедливост. Но вместо това - не. Малцина си позволиха и продължават да се противопоставят на лъжата за инвазията от Африка или че чужденците са дошли, за да откраднат работните места на италианците. И това виновно мълчание доведе, в годините, в които Матео Салвини беше в министерството на вътрешните работи, до значително влошаване, както в управлението на корабокрушенията в морето, така и в живота на чужденците, които пребивават в Италия от години, които работят и плащат данъци. Заслушайте се просто в италианските деца и родителите им от чуждестранен произход, които трябва да посещават училища тук, но които, заради абсурдния закон, трябва да изчакат да станат на 18 години преди да кандидатстват за италианско гражданство. Ако поговорите с тях, те ще ви кажат за влошаването на живота им, за латентния расизъм, който прави живота им много труден... Ако тези, които са на власт в институциите, не покажат уважение пред чужденците, как може да очакваме същото от хората? Ето защо гневът ми няма граници. Най-вероятно по-малко хора ще потърсят книгите ми, защото ще смятат, че съм провокативен, но няма как да си помогна: всеки, който не вярва, че спасителните лодки спасяват животи, не заслужава уважение. Думите са важни."

Малко хора знаят повече от Савиано за силата на думите, като се има предвид, че заради унищожителните му разкрития за неаполитанската групировка "Гомора", той е принуден да живее под охрана с постоянни заплахи за живота си и да се появява на публични места само под полицейски ескорт . От 15 години писателят не е прекарал повече от няколко нощи на едно и също място. Не може да излиза сам, да се разхожда по оживени места или да ходи на море.

"Нямам друга сила освен тази на думите, които произнасям, думи, които нямат гаранция, че ще убедят тези, които ме слушат. Ако ме осъдят, ще понеса отговорност за думите си, но никога няма да съжалявам, че загубих спокойствието си и може би дори много читатели, заради това че защитих безгласните."