Президентското вето на Изборния кодекс ще бъде гласувано по спешност от депутатите във вторник. 

Председателят на парламента Михаил Миков е насрочил за 4 март извънредно заседание на временната комисия, която изготви новите изборни правила, а за малко по-късно същия ден - и пленарно заседание.

Според правилника за дейността на Народното събрание (НС) председателят трябва в тридневен срок от постъпването на президентския указ за връщане на закон за ново обсъждане да го разпредели за обсъждане във водещата комисия, в случая изборната. Ветото на Росен Плевнелиев бе наложено в последния ден на февруари - 28-и. След обсъждане комисията излиза с доклад, който представя пред народните избраници. В дневния ред на НС ветото влиза в 15-дневен срок, гласува се само веднъж.

Михаил Миков явно е решил, че НС трябва да прикючи ударно с върнатия Изборен кодекс и в един ден е назначил и заседанието на комисията, и на депутатите. Първото от 10 ч, а второто - от 13,30 ч. Ветото е и единствената точка в дневния ред за вторник.

За да бъде преодоляно то, както и се очаква да се случи, трябват гласовете на 121 депутати - или обикновено мнозинство. БСП, ДПС и "Атака", които приеха новия Изборен кодекс, разполагат с необходимия брой народни избраници.

Припомняме, че президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето, т.е. на определени текстове от закона, миналия петък късно вечерта. Той атакува липсата на изискване за образование на членовете на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), както и конституирането й. Бе решено съставът да се излъчва от парламента, а държавният глава само да издава указ за назначаване. Досега членовете на ЦИК се назначаваха след консултации с държавния глава.

Плевнелиев не е доволен и от начина, по който беше уредена преференцията при избор на народни представители. В закона бе разписано, че ако гласоподавателят не е посочил своя кандидат, то вотът му ще се зачита като глас за първия в листата - т.е. за този, когото партията е поставила начело. Според президента така се пренебрегва очакването на обществото, че не партийните централи, а хората ще избират представителите си в Народното събрание.

Липсата на възможност и за електронно гласуване, както и фактът, че машинното ще бъде само експериментално въведено на евровота през май и гласовете от него няма да се отчитат, е третият мотив на Плевнелиев да върне закона.

В добавка, при гласуването депутатите са допуснали и техническа грешка. Вместо 31 многомандатни избирателни района, ЦИК ще изчислява гласовете върху 32. 

За държавния глава "неясен остава въпросът" и защо беше поискано становище от Венецианската комисия, а кодексът бе приет непосредствено преди насрочване на изборите за Европейския парламент и преди самото окончателно становище да е пристигнало.