Омбудсманът на ЕС разкритикува днес Европейската комисия за това, че не е разкрила текстови съобщения между нейния председател Урсула фон дер Лайен и директора на компанията „Пфайзер“ Алберт Бурла, предаде Ройтерс.

Двамата си разменили SMS-и преди сключването на сделката за ваксините срещу COVID-19 между ЕК и фармацевтичния гигант.

В интервю през април 2021 г. Фон дер Лайен разкри, че е разменяла текстови съобщения с Бурла в продължение на месец, докато са преговаряли за сключването на договор за доставка на ваксини. В отговор на запитване за достъп до публична информация от журналиста Александер Фанта от сайта netzpolitik.org от Комисията заявили, че няма записи на разменените съобщения.

„Липсата на особена реакция на това запитване за достъп до публична информация означава, че не е направен опит да се установи дали изобщо е имало такива съобщения. Това не отговаря на основателните очаквания за прозрачност и административни стандарти в ЕК“, каза омбудсманът Емили О'Райли.

Тя поиска също така Комисията да провери отново за наличието на съответните съобщения и да отговори на препоръките до 26 април.

„Омбудсманът заключи, че става въпрос за лошо управление“,  гласи изявление на институцията.

Говорител на ЕК засега отказва коментар по темата пред Ройтерс, но заяви, че оттам ще отговорят на омбудсмана в установения срок. Препоръките на омбудсмана не са юридически обвързващи, но обикновено водят до засилен контрол от страна на Европейския парламент.

Сделката, сключена след преговори чрез текстови съобщения и телефонни разговори, както признава самата Фон дер Лайен в интервю за в. „Ню Йорк таймс“, е най-големият договор, подписван някога за доставка на ваксини срещу COVID-19,. ЕС се ангажира да купи 900 милиона дози ваксини на „Пфайзер“/„Бионтех“ с опция за покупка на още толкова допълнителни дози.

Когато сделката бе официално обявена през май 2021 г., ЕС вече бе подсигурил стотици милиони дози ваксини от няколко фармацевтични компании, включително още 600 милиона от „Пфайзер“/„Бионтех“ по два предишни договора с двете компании.

На редовния брифинг говорителят на ЕК Ерик Мамер не потвърди и не отрече дали има запис от въпросните съобщения. Комисията може да помисли за промяна на политиката за достъп до информация, за да се включат повече средства за комуникация, заяви той в отговор на въпрос.

„Гласът“ на Брюксел уточни, че действащата политика предвижда запазването на документи, чието съдържание има съществена връзка с дейността на Комисията. Според него текстовите съобщения не се разглеждат засега като документ и затова не попадат в обхвата на правилата. Тези правила не предвиждат всяко разменяно съобщение да се пази.

Улсула фон дер Лайен е общувала с кого ли не, за да осигури достатъчно ваксини против за европейците, продължи Мамер. В преговорите с производителите са участвали представители на ЕК и на страните членки.

Това, че Фон дер Лайен и Бурла са си писали съобщения, е обяснимо, защото са обсъждали въпрос от висок обществен интерес, изтъкна говорителят. От ЕК ще отговорят на омбудсмана дали съобщенията се пазят.