Управляващите партии в Италия се обединиха около идеята да помолят Серджо Матарела да остане президент, след като парламентът не успя да намери алтернативен кандидат, заяви партията "Свободни и равни", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Много сме радостни", заяви лидерът на "Свободни и равни" Роберто Сперанца пред журналисти след среща на лидерите на политическите сили, участващи в управляващата коалиция.

Понастоящем няма коментар от офиса на Матарела. Досегашният италиански президент неведнъж е казвал, че не иска още един седемгодишен мандат, отбелязва Ройтерс.

Италианският премиер Марио Драги разговаря с Матарела днес, като му каза, че трябва да остане на поста си "в името на благото и на стабилността на страната", съобщи източник от италианското правителство.

До това положение се стигна след пет дни, през които парламентът не успя да се обедини около кандидатурата на друг човек.

"Италианците не заслужават още дни на неяснота", заяви Матео Салвини, лидерът на дясната партия "Лига", като призова Матарела да бъде преизбран за президент, за да може правителството на Марио Драги да продължи с неотложната си работа по решаване на проблемите на италианците.

Президентът е силна фигура в италианската политика. Той назначава премиерите и често му се налага да решава политически кризи, които в Италия не са рядкост. В третата най-голяма икономика в Еврозоната правителствата просъществуват средно година, отбелязва Ройтерс.