Появяват се нови признаци, че в отношенията между САЩ и Украйна има разногласие по въпроса доколко е неизбежна заплахата от възможно руско нахлуване.

Това може сериозно да подкопае изграждания от президента на САЩ Джо Байдън силен фронт срещу Владимир Путин в ескалиращото им противопоставяне, съобщи вчера американският телевизионен канал Си Ен Ен, предаде БТА.

През последните дни в Киев се засили разочарованието от ескалацията на американската реторика във връзка с кризата, дори в момент, когато Москва продължава да струпва още войски на позиции край украинската граница, отбелязва Си Ен Ен.

Вашингтон и съюзниците му водят необичайно открита и шумна кампания, подход, който изглежда се корени в искрени страхове от заплахата за Украйна. Но има ясни признаци, че тази стратегия цели също да увеличи натиска върху Путин и да изостри стратегическата дилема пред него, като същевременно принуждава американските съюзници в Европа да заемат по-твърди позиции.

Това може да послужи като политическо прикритие за Байдън, като покаже, че той не е бил хванат неподготвен, ако Русия нахлуе. Но в същото време заплашва да предизвика сблъсък между по-широките интереси на Байдън и тези на украинския президент Володимир Зеленски. Зеленски се мъчи да запази спокойствието у дома. Той също се опитва да осигури оръжие от чужбина и подкрепа за отбраната на страната си, отбелязва Си Ен Ен.

Телефонният разговор в четвъртък между Байдън и Зеленски не е протекъл добре, съобщи високопоставен украински служител пред кореспондент на Си Ен Ен в Киев. Зеленски поискал от американския си колега "да успокои тона на посланията", като изтъкнал, че руската заплаха все още е неясна.

Според украинския служител, Байдън предупредил, че сега нахлуването е практически сигурно, след като почвата замръзне през февруари и стане по-лесно проходима за военни машини.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Емили Хорн обаче оспори съдържанието на телефонния разговор и каза, че анонимни източници "пускат лъжи". Тя посочи, че Байдън е предупредил, че нахлуване през февруари е възможно, позиция, която той застъпва от месеци.

Говорител на Зеленски също оспори казаното от украинския служител за телефонния разговор, а самият Зеленски написа в "Туитър", че с Байдън са разговаряли дълго, обсъдили са скорошните дипломатически усилия за деескалация и са се договорили за съвместни действия в бъдеще.

Каквото и да е било съдържанието на частния разговор Байдън-Зеленски, посочва Си Ен Ен, не е тайна, че САЩ и Украйна имат публично противоречие за мащаба на заплахата.

Правителството в Киев например беше изненадано по-рано тази седмица, когато Държавният департамент съобщи, че ще намали дипломатическия си персонал в посолството на САЩ.

Вчера Зеленски каза пред журналисти в Киев, че решението на САЩ и Великобритания да изтеглят част от персонала на посолствата си в столицата е било "грешка".

Зеленски добави, че според него американските и британските дипломати е следвало да останат в Киев и ги сравни с капитани на кораби, които според него трябва да напуснат последни. Украинският президент каза още, че не мисли, че в случая става дума за "Титаник" и че Украйна се движи напред.

Това разминаване между две приятелски правителства е видимо и отразява изключително високите залози на момента. Си Ен Ен изтъква, че е е странно, че държава, която е под очевидно непосредствена заплаха, оценява по-ниско собствената си уязвимост в сравнение със САЩ, които организираха международни усилия в нейна защита.

Признаците за публични разногласия между Байдън и Зеленски са добре дошли за Русия. Москва вече изтъкна по-умерената позиция на Украйна в твърденията си, че Вашингтон се възползва от страната, за да изостри напрежението срещу Русия.

Всъщност, става дума за обратното - Путин държи Украйна като заложник в опит да изтръгне от Байдън отстъпки, които биха променили Европа в периода след Студената война, смята Си Ен Ен.