На неваксинираните служители на Националната здравна служба (НЗС) може да бъде позволено да продължат да работят в болничните отделения след крайния срок, определен от правителството, поради опасност от недостиг на персонал, пише "Сънди таймс".

Комисията по качеството на грижите няма да предприема действия срещу болници, които решават след оценка на риска, че е по-безопасно да задържат неваксиниран персонал. Служителите на НЗС трябва да са получили първата си инжекция до четвъртък, за да могат да получат втората си доза преди 1 април, когато наредбата влиза в сила. Не се изисква от тях да имат бустерна доза.

Правилата, които влязоха в сила за персонала в домове за грижи през ноември, предизвикаха опасения, че десетки хиляди медицински сестри, акушерки и лекари могат да бъдат уволнени в момент, когато здравната служба е изправена пред значителен недостиг на персонал. Около един на всеки 20 служители в болниците в Англия не е имал първа доза ваксина срещу COVID към четвъртък миналата седмица или приблизително 77 590 души.

Професор Тед Бейкър, главен инспектор на болниците в Англия, казва, че здравните заведения в системата на НЗС са под огромен натиск с критични кадрови ресурси. Съществуват опасения, че въвеждането на задължителни правила за ваксинация рискува да изостри съществуващия недостиг на персонал.

Новите разпоредби, които изискват от регистрираните доставчици на здравни услуги да разполагат само с напълно ваксиниран персонал, работещ с пациенти, не заместват други регулаторни изисквания. Болничните тръстове да трябва да вземат трудни решения, основани на риска. Има повече от 12 тръста в Англия, където повече от един на всеки десет служители все още не е получил първа доза, според данни от НЗС до 13 януари. Лондон е най-тежко засегнатият регион с почти 9 процента неваксиниран персонал. Проблемни са родилните отделения и услугите за кръвни изследвания, където до 50 процента от персонала може да е неваксиниран.

Според министъра на здравеопазването Саджид Джавид правителството ще обсъжда задължителната ваксина за здравните работници, но засега не показва признаци на отстъпление. Оценка на въздействието от Министерството на здравеопазването и социалните грижи, публикувана през декември, обаче предупреждава, че тази политика може да има сериозни последствия върху грижите за пациентите.

БТА