Изложба на стари снимки „Бесарабските българи: хроника на XX век“ е открита от днес във Варна, в рамките на честването на 136-годишнина от Освобождението на България.

Посетителите ще имат възможност да видят стари снимки на българи от Таврия (Украйна). След откриването на изложбата ще бъде прожектиран филм за българите в гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов. 

В изложбата са събрани автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област, в украинската част от Бесарабия. Организаторите от Български младежки клуб "Актив" са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони.

Най-старите снимки датират от първото десетилетие на XX век. Те са запечатали всички моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от различни политически епохи, случили се в Бесарабия. Тя е била територия на Русия, Румъния, след това на СССР, а днес - на Украйна.

Младежите от БМК "Актив" са създали и информационен портал на българите в Украйна.

"Ние сме тук, за да имат възможност всички българи по света да разберат за нас, българите от Украйна.", споделят те.

Експозицията ще бъде изложена до 15 март във фоайето на Община Варна. Организатори са Българският младежки клуб „Актив“ с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ по покана на Община Варна и Асоциацията на българите по света.