Пенсионерите, които са получили по-малко след преизчислението дори плюс ковид добавката от 60 лв, ще получат две обезщетения през февруари - за този и предишния месец, съобщиха на брифинг социалният министър Георги Гьоков и председателят на НОИ Ивайло Иванов

"През февруари към пенсията ще има още 3 доплащания – COVID добавка от 60лв., доплащане за февруари за достигане на размера на декемврийската пенсия, както и доплащане за януари за достигане на декемврийската пенсия", обясни Гьоков.

Отделно, ваксинираните сред тях може да получат и добавка от 75 лв, чието изплащане започва днес.

"След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер пряко отражение намери преизчислението на пенсиите от 25 декември и намаляването на COVID добавката от 120 на 60 лв., се създадоха нереалистични очаквания у голяма част от пенсионерите.

Основна причина за това бе притеснението, че крайната сума е по-ниска в сравнение с изплатената сума от последните месеци на миналата година", поясни министърът.

Гьоков подчерта, че няма размер на индивидуалната пенсия, който да е по-нисък от получавания в края на 2021 г. Средното увеличение е 12,9%.

"В пенсионната история през последните 12 години няма такова голямо увеличение в рамките на една година. През януари обаче при значителна част от пенсионерите изплащаната сума беше в минус", добави той.

И подчерта, че пенсии под прага на бедността има, но не и такива, плащани за пълен осигурителен стаж и възраст.

"Волята ни е чрез системата за социално подпомагане да подпомогнем тези пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност, ако отговарят на условията за подпомагане", добави той.