Ден след като Министерският съвет одобри проектобюджета за 2022 година, представен от Министерство на финансите, предложенията за законите за разчети на финансите на републиката, на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравно-осигурителна каса вече са в Народното събрание. 

Проверка на Клуб Z показа, че водещата комисия - тази по бюджет и финанси, вече е обявила и първото си заседание по темата. То ще бъде още този петък. 

Припомняме, че предложеният от Асен Василев бюджет предполага дефицит от 4,1%, изключително масирана капиталова програма за над 8 млрд. лв., увеличение на прага на максималния осигурителен доход до 3400 лв. и скок на минималната работна заплата до 710 лв. 

Очакванията са, че коалицията ще подкрепи текстовете на бюджета, който бе наречен "бюджет на растежа" от Василев и премиера Петков. Единственото съмнение остава за прага на МОД, за чието увеличение против са от ИТН и ДБ. 

Според текстовете на МФ, след като бъде приет, бюджет 2022 трябва да започне да действа от първи април. Вече е заложена и актуализация през юли, която да отчете реформите, които отделните министерства смятат да извършат. Именно затова и сегашният проект не предполага никакви радикални промени в политиките на отделните звена.