Откакто таблетите навлязоха масово и хората започнаха да ги предпочитат пред хартиените книги за четене нощем, десетки здравни специалисти твърдят, че LCD екраните, особено късно вечерта, водят до много сериозни и неприятни ефекти върху съня след това. Изследователи на съня от Бостън, Масачузец за пръв път потвърдиха тази теза.

Оказва се, че четенето на таблет вечер ни кара да стоим до по-късно и да се чувстваме по-уморени на сутринта.

Ето какво обяснява един от авторите на изследването:

“Много хора мислят, че това е психологическо. Но ние показахме, че четенето от устройство, излъчващо светлина, има сериозни биологични ефекти.”

12 участници са прекарали 14 дни в лаборатория за изследване на съня, където в продължение на пет дни са чели от iPad преди лягане, а още 5 дни - в компанията на класическа отпечатана книга.

Изследователите са наблюдавали няколко ключови фактора. Първият най-важен е нивото на мелатонин. Това е хормонът, който регулира биологичния ни цикъл, вторият е REM-сънят, когато мозъкът активно си почива и сънуваме. 

Резултатите не са добри за таблетни читатели. На тези, които са чели от iPad преди лягане, им е трябвало средно 10 минути повече, за да заспят, имали са по-малко мелатонин в кръвта, а REM-сънят е бил по-кратък. Освен това на следващия ден всички са отбелязали, че се чувстват далеч по-уморени.

"Много хора четат, за да заспят по-лесно. Те вероятно не си дават сметка, че тази технология всъщност прави заспиването по-трудно", обяснява един от учените пред Wall Street Journal.

Ако обичате да четете преди лягане, имате няколко варианта да избегнете тези неприятни ефекти. Първият, разбира се, е просто да изтупате от прахта или да се разходите до книжарницата, и да си купите книга - от хартия.

Но ако вече сте свикнали с дигиталния начин на живот и искате да го поддържате, вариант са устройствата с електронно мастило, които първи представи Sony, но Amazon Kindle направи наистина популярни. Те не излъчват синята светлина, която държи човек по-дълго буден. 

Ако засега не можете да отделите средства за ново устройство, специалисти препоръчват да намалите яркостта на дисплея, и, подобно на работата с компютър, на всеки час да си правите 15 минути почивка.

За съжаление, проучването не тества светоизлъчващи четци с електронно мастило, като Kindle Paperwhite - това би било чудесна идея за бъдещо изследване.