Ниската цена на горивата ще се задържи поне година, заяви днес пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката (2009-2012) Трайчо Трайков.

„Такива са и пазарните сигнали. Сметката е много проста – цената на петрола е около 45 на сто от крайната цена на бензина и дизела. Това обяснява защо цените у нас са паднали с едва 16-17 на сто. Акцизът у нас е най-ниския в ЕС, докато самата цена на бензина е сред най-високите. Само в Малта и България бензинът не е намалял за последните 10 дни. В Полша, Австрия и Франция намалението стига до 15 на сто", изтъкна Трайков.

Икономистът Лъчезар Богданов пък заяви, че за последния месец се наблюдава рекорден спад в цените. Петролът е поевтинял с около 20 на сто, а за цялата 2014 година спадът е около 38% за суровия петрол. На българския пазар цените са паднали с около 18%.

„Хората се чудят защо не поевтинява повече бензинът. Това е заради данъци и акцизи, които няма как да слязат надолу. Имаме монополен вносител на природен газ и цената му не е мръднала от година. В САЩ той е поевтинял с около 30%. Световната икономика не е в цветущо състояние. Аз лично не се наемам с прогноза дали и с колко може още да поевтинеят горивата”, каза Богданов.