Проектът за бюджет на Националната здравно-осигурителна каса за 2022 година бе приет на първо четене от комисията по бюджет и финанси към Народното събрание. Дискусия продължи едва един час и премина без драматични спорове. 

"За" проекта гласуваха 11 членове на комисията, против бяха едва петима. 

Припомняме, че средствата за здравноосигурителни плащания през тази година за увеличени с малко над 560 млн. лв.. и достигат до 5,68 млрд. лв. 

Най-важното - правителството най-накрая се е съобразило с дългогодишните искания за увеличаване на парите за доболнична помощ и профилактика, като те скачат до над 363 млн. лв. За специализирана медицинска помощ ще се дадат 380 млн. лв., за дентална - 240 млн. лв., за медико-диагностична дейност - 207 млн. лв. 

Очаквано - най-голямото перо в бюджета на касата е това за лекарствените продукти и медицински изделия - 1,5 млрд. лв. 

Бюджетът на НЗОК бе подкрепен и водещите работодателски организации, най-вече заради повечето пари за извънболнична помощ, поясни Васил Велев от АИКБ днес. 

Интересното бе, че Кирил Ананиев от ГЕРБ държеше много да разбере дали правителството смята да прави някаква генерална реформа в методиката на финасиране на системата. Той поясни, че това, ако ще се прави, трябвало да се види още от първия бюджет на правителството. 

Вицепремиерът Асен Василев отговори, че реформа се предвиждала, но след анализи. Обясненията му обаче по-скоро подкрепиха тезата, че генерални тежки промени не може да се очакват.