Първият граждански полет по линията София-Скопие е насрочен за петък, 11 февруари. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията на Северна Македония Благой Бочварски пред местната телевидия "Сител".

Регистрираната в София авиокомпания "Гъливер" (GullivAir) е проявила интерес да осъществи първия полет, се казва в информацията, цитирана от агенция "Фокус".

Делегации, включващи ресорните министри от двете страни и туроператори ще бъдат неговите пътници.

В Скопие е предвидена среща на туроператори от България и Северна Македония.

Планът е линията да заработи редовно от следващия месец е казал Бочварски.

Същата информация сподели в петък българският министър на транспорта Николай Събев, припомня "Фокус".

Бочварски и Събев подписаха на 25 януари документи за въздушна и железопътна връзка между София и Скопие по време на съвместно заседание на двете правителства в българската столица.

GullivAir е базирана в София авиокомпания, регистрирана през 2020 г., която разполага с общо шест самолета - три 250-местни "Еърбъс-330-200" и три 70-местни "АТР-72". Според информация за дружеството в Уикипедия лети до Доминиканската република, Кения, Малдивите и Румъния и изпълнява вътрешни полети между София и Бургас. На уебсайта си фирмата в момента предлага продажба на билети само между София и Бургас.

Фирмата е получила преди година разрешения от министерствата на транспорта на САЩ и на Канада да изпълнява преки полети до двете страни и според публикации в български медии планира да започне да лети два пъти седмично до Ню Йорк и до Торонто.