Всичко, което се случва около референдумите през последните две години е комично. Това, което правят политиците е просто смешно, то е обидно за гражданите. 

Така коментира актуалната тема с евентуалното народно допитване по въпроси на изборните правила омбудсманът Константин Пенчев. Той бе гост на сутрешния блок на Нова тв. 

По думите му Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт, по-известен като закон за референдумите, е "несъвършен". ози закон е направен колкото да го има, но с идеята може би никога да няма референдуми", каза омбудсманът. Нормативният акт е дело на Тройната коалиция. Изменения по него бяха правени на няколко пъти и по време на кабинета "Борисов".

Според Пенчев "комично" е, че депутатите отхвърлиха в правна комисия предложението на президента Росен Плевнелиев за свикване на референдум и в същото време нямат друг избор освен да направят допитването, но инициирано от Инициативен комитет (ИК), който пък задава същите въпроси като тези на държавния глава.

Обиден пък бил фактът, че законът за допитването до народа дава правото на парламента да прави редакция на въпросите. Но само на тези, които са внесени от инициативни комитети, не и от институциите. "Всички заявяват, че ще демократизират закона за референдумите и всеки прави всичко възможно да няма референдум и да се подменят въпросите", смята омбудсманът.

Факт, в нормативния акт редакция на въпросите, която може да доведе и до пълна подмяна на смисъла им, както се случи с допитването за АЕЦ "Белене", е предвидена само в хипотезата, в която референдумът се инициира с гражданската подписка. Народното събрание може и да отхвърли предложението на президента, Министерския съвет, на поне една пета от депутатите или на омбудсмана за свикване на референдум, но пък ако все пак реши да го приеме, не може да редактира въпросите им. 

От така разписаните норми в закона излиза, че ИК може и да внесе въпросите си така както ги е преценил, но НС ще ги видоизмени до неузнаваемост. Че редакция ще има от БСП обявиха още когато стана ясно, че Комитетът ще събере необходимите за свикване на референдум 500 000 подписа и няма да имат друг избор освен да го проведат.

В същото време, според омбудсмана, вместо да събират контраподписка, идеята за която лансира неордавна лидерът на социалистите Сергей Станишев, законът им позволява да си инициират референдум със свои въпроси. Необходимо е само да съберат подписите на поне една пета от депутатите, т.е. 48. А само левицата има почти двойно повече. При тази хопотеза НС няма да може да ги редактира, а няма и да иска, тъй като мнозинството от БСП, ДПС и "Атака" са против питането и на Плевнелиев, и на ИК.ова показва несериозното отношение на законодателя към референдумите", заключи националният омбудсман.

"Надявам се да няма контраподписка, защото от една година не правим нищо друго освен да разделяме хората вместо да си кажем "Стига толкова, нека да се обединим, не сме толкова много, имаме огромни проблеми като държава". А ние свикнахме - протестиращи-контрапротестиращи, умни протестиращи-глупави протестиращи. Сега ще има и подписка и контраподписка. Ми дайте да направим и контранарод! Абсурд!", възмути се Пенчев.

Припомняме, че президентът предложи на НС свикване на референдум по три въпроса - дали да бъде въведено задължително гласуване, дали да има и електронно гласуване, както и да избираме ли мажоритарно част от депутатите. След като стана ясно, че управляващите партии ще отхвърлят искането на държавния глава, Инициативен комитет начело с професора по конституционно право, "ранобуден студент" и отцепник от БСП - Георги Близнашки, поде събирането на 500 000 подписа за свикване на допитване със същите въпроси.