Ето, това вече не знаем дали да го обявим за весела, или за тъжна новина: брадатият травестит Кончита Вурст ще бъде водеща на следващата Евровизия 2015 във Виена.

Общо 39 страни - с две повече от тази година - ще вземат участие в спорния европейски песенен конкурс. Както съобщиха организаторите, свои изпълнители след прекъсване ще изпратят Кипър, Чехия и Сърбия. Украйна пък се отказа от участие.

Предвид нечетното число певци и певици в първия полуфинал на 19 май ще се изявят 16 държави, а на 21 май 17. На финала на 23 май ще се борят 10-имата победители плюс Австрия като домакин и т. натр. "голяма петорка" - Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, съобщи DW-World.

60-ата Евровизия по право ще се проведе във Виена, след като тази година голямата награда взе въпросната брадата Кончита. Билетите вече са в продажба и фенската маса, която не може да диша без бутафорни европейски песенни конкурси, може да си купи заветните хартийки на цени от 14 до 390 евро за цялата дандания.

Освен водеща на Евровизия 2015, Кончита Вурст ще открие събитието със свое парче - за скомина на хомофобите и някои свободни естети, които предпочитат жените без мъжки атрибути. Но това решение е взела австрийската тв/радио корпорация ORF и няма мърдане. Директорката на тв канала Катрин Зехнер отбелязва, че Вурст "спечели конкурса с помощта на своята личност, глас и песен за Австрия. Тя направи не първата, но най-мощна австрийска крачка в борбата за сомоопределение и уважение в Европа и света".

Предполага се, че фройлайн/хер Вурст ще взема и интервютата от участниците в напудреното поп шоу "Зелената стая", където те попадат потни и треперещи след изявата си на сцената. Можете по-долу да видите как се печели Евровизия с рокля на принцеса и брада на муджахидин. Не е задължително, де, само ако много ви се прииска...