България е започнала процедурата по отваряне на ново генерално консулство в Германия - в столицата на провинция Северен Рейн - Вестфалия Дюселдорф, като е поискала принципното съгласие на германската страна за откриването на мисията. Това става ясно от отговор на постоянния секретар на МВнР Иван Кондов до българския гражданин Даниел Димов, който е отправил запитване по Закона за достъп до обществена информация.

Клуб Z ви информира за плановете на МВнР да открие три нови консулства и едно посолство още в началото на ноември м.г., след като бе направен анализ на мисиите ни зад граница от работна група, създадена от служебния външен министър Светлан Стоев.

 
До момента българите от североизточните и западни части на ФРГ се обслужваха от генералното консулство във Франкфурт на Майн, но то изнемогва. Освен него, консулски служби има още в Берлин и в Мюнхен. Северен Рейн-Вестфалия е германската провинция с най-голямо население - 17,8 млн. души, и най-силно развита икономика (дава една-пета от БВП на Германия). Преди обединението на Германия посолството ни във ФРГ бе именно в тази провинция - в страта столица Бон, а след това действаше като дипломатическо бюро. То обаче бе закрито.
 
На последната външна комисия в парламента постоянният секретар Иван Кондов също заяви, че плановете за трите консулства и едно ново посолство в Рига се движат.

Сега би трябвало при получаване на съгласие правителството да определи генерален консул и да намери сграда и персонал, за което не е ясно дали има пари в бюджета на МВнР за тази година. 
 
За разкриването на една консулска служба са нужни между три и шест месеца и около 1 млн. лв. първоначален бюджет, а след това по 500-600 хил. лв. на година", каза Кондов.

Всъщност процедурата около отварянето на сградата е доста по-дълга и бюрократична - местенето на консулството във Франкфурт в нова сграда продължи около  година и половина, тъй като трябват редица още разрешения - от съседите, от полицията, от общината, включително имаше проблеми и около намирането на подходящ доставчик на интернет.