Четири дни (от които два почивни) Министерството на външните работи се чуди дали да протестира официално пред колегите си от Скопие, че венците на българската делегация, оставени на гроба на Гоце Делчев бяха поругани веднага след поставянето им. Тази вечер най-сетне дипломатическото ни ведомство обяви, че е инструктирало посолството в Скопие да изпрати нота на МВнР на РСМ.

Ведната след като в петък на обяд българска делегация начело с външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) и депутата Тошко Йорданов (ИТН) постави венци на гроба на Гоце Делчев в Скопие по повод 150 години от рождението му, местни младежи скъсаха и хвърлиха трикольорните ленти, както и лентата на венеца на фондация "Македония" на Виктор Стоянов, която разпространява българска телевизия и българска литература в югозападната ни съседка. Този акт веднага стана достояние в социалните мрежи.

Едва тази вечер обаче София реагира официално. Това означава, че българското посолство в Скопие не е забелязало гаврата с българските венци още същия ден, което е трудно да се повярва, тъй като там работят едни от най-способните сътрудници на дипломатическата ни служба. Остава другият вариант - ръководството на МВнР да не си е вдигало телефоните през уикенда и да не е одобрило нотата, или да се е чудило дали няма да отнесе критика от премиера Кирил Петков, че умишлено акцентира върху деяние, което няма как да е инспирирано от официалните власти.