САЩ обсъждат със своите съюзници и партньори как по най-добрия начин да споделят енергийните си запаси в случай, че Русия “врътне кранчето” или започне конфликт, който ще прекъсне снабдяването с газ през Украйна.

Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Двамата участваха в заседанието на Енергийния съвет „САЩ-ЕС“ във Вашингтон.

Главен приоритет е диверсификацията на енергийните източници. Притокът на газ не трябва да бъде прекъсван. Необходимо е също да се гарантира, че световните енергийни пазари ще бъдат ликвидни, конкурентоспособни и добре снабдени.

Русия осигурява  над 40 на сто от газовите доставки за ЕС. Москва не зареди с допълнителни количества хранилищата в Европа. Това, както и струпването на над 100 000 руски военнослужещи край Украйна, доведе до рекорден скок на цените на енергията.

Разпространената след края на Енергийния съвет съвместна декларация гласи, че САЩ и ЕС полагат усилия глобалните пазари на втечнен природен газ да осигуряват в краткосрочен план допълнителни и диверсифицирани доставки в случай на спиране на притока по тръбопроводите. Това ще става, докато държавите постепенно се отказват от изкопаемите горива с цел постигане на нулеви емисии.

И Вашингтон, и Брюксел са категорични, че енергийните доставки не могат да бъдат използвани като оръжие или геополитически лост.

Вносът на втечнен природен газ в Европа достигна през януари рекорда от 11,8 милиарда кубически метра. 45 на сто от тях, или почти половината, дойдоха от САЩ.

Втечненият газ обаче ще бъде само краткосрочно решение, се казва още в съвместната декларация. Той е изкопаемо гориво, от което ЕС трябва постепенно да се откаже в стремежа си да ограничи глобалното затопляне и да постигне нулеви емисии до 2050 г.

Макар икономическата тема да преобладаваше на Енергийния съвет, не мина без обсъждане на кризата в Украйна.

„Със сигурност живеем в най-опасния момент за сигурността в Европа след края на Студената война. Никой не струпва 140 000 тежковъоръжени войници на границата на дадена страна, без това да представлява голяма заплаха. Те не са там, за да пият чай“, каза Жозеп Борел.

Той посочи по-голям брой на разположените край Украйна руски войници. Дасега се говореше за 110 000 души.