Руският президент Владимир Путин е обещал засега да не предприема никакви нови военни инициативи край украинските граници като възможен предвестник за намаляване на напрежението. Това заяви днес френски официален представител след срещата между Путин и президента на Франция Еманюел Макрон вчера в Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Малко по-късно Кремъл отрече руският държавен глава да е поемал такива ангажименти.

Руският лидер, според френския източник, се е съгласил войските, участващи във военните учения на беларуска земя край украинските граници да бъдат изтеглени, щом маневрите приключат.

Момент от руските военни маневри, провеждащи се в Беларус. Снимка АП / БТА

 

Самият Путин не спомена подобни отстъпки вчера, когато говореше пред медиите след шестчасовата си среща с Макрон в Кремъл. Ройтерс уточнява, че не е в състояние да потвърди чрез независим източник, че Русия е поела подобни задължения.

Френският официален представител, говорил пред репортери, пожела да запази анонимност.

Макрон е най-влиятелният западен лидер, срещнал се с Путин, откакто Русия започна да струпва войски по украинските граници. Западните държави изразяват опасения, че Москва се готви да нахлуе; тя отрича да има такива намерения, но заяви, че може да предприеме неуточнени военни действия, ако поредицата й искания в областта на сигурността не бъдат удовлетворени, отбелязва Ройтерс.

Френският официален представител заяви, че Макрон се е съгласил "да започне диалог по стратегически въпроси", но не се уточнява какво може да включва този диалог.

Путин поиска промени в договореностите за сигурността в Европа, включително обещание, че НАТО никога няма да приеме Украйна за свой член, че по руските граници никога няма да бъдат разполагани ракети и че западният алианс ще намали военната си инфраструктура.

Според френския официален представител по време на разговорите е постигнато съгласие и да бъде засилена дипломацията в рамките на така наречения нормандски формат, в който Франция и Германия участват като посредници между Русия и Украйна.

Кремъл отрича

Кремъл определи като неверни френските твърдения, че руският президент Владимир Путин е обещал на френския си колега Еманюел Макрон, че Москва засега няма да предприема никакви нови военни инициативи около Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка архив Клуб Z

 

Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, съобщи, че Русия и Франция засега не могат да постигнат споразумение за намаляване на напрежението около Украйна. Такава деескалация е необходима, призна в същото време той и отчете, че срещата Путин - Макрон е осигурила основата за по-нататъшна работа в тази посока.

Песков потвърди, че след ученията в Беларус руските войски ще се приберат в базите си в Русия, но не посочи точна дата. Никой никога не е казвал, че тези сили ще останат в Беларус, добави той.