Скъпи мои украинци,

Казвам „украинци”, защото днес всички ние сме украинци, независимо от каква националност да сме. В целия свят днес това звучи гордо!

Вашето мъжество, сила и непоклатимост станаха пример за борба за свобода пред целия свят. Вие освободихте страната си от една диктатура, вие заслужихте право на свободен живот в тази тежка борба.

Днес обаче във вашите сърца отново тупти тревога за Украйна, тревога за вашите близки. Вие следите всички новини и имате основание, защото вчера Съветът на федерацията на РФ, в първия ден на пролетта, даде своето съгласие за използване на войски на украинска територия, и сега те окупираха нашия Крим.

Дълго време те ни наричаха „братски народ”. Но изниква въпросът: защо тогава днес на този братски народ е обявена война? С каква цел? Как да излезем от тази ситуация? Искам да поговоря с вас за това съвсем откровено, защото вие имате право да знаете истината. Само разбирайки всички нюанси на събитията, можем заедно да преодолеем кримската криза.

Сега за главното: причината за военната агресия на РФ спрямо Украйна е, че вследствие на нашата Европейска революция ние извоювахме пълна свобода, отворихме си път към Европа и отстранихме подчинената на Русия власт на Янукович. Русия не се е примирила с това.  Сега те решиха да си присвоят Украйна със силата на оръжието. Насила да ни направят част от Руската федерация, поставяйки ни пред твърд ултиматум. Те заявиха, че ще спрат военната си агресия, само ако върнем в Украйна Янукович и цялата му корумпирана кървава банда с цялата им власт. Този ултиматум по различни причини категорично не може да бъде приет, мисля, че вие добре разбирате това. Ако Янукович се върне на президентския пост, както го изисква Русия, той за броени месеци ще вкара Украйна в състава на Руската федерация чрез фалшифициран референдум. Днес Русия се опитва със силата на крайна агресия да постигне пълна капитулация от наша страна. Затова сега преговорите между Украйна и Русия не могат да бъдат успешни.

Какви са плановете на агресора? Какво иска да направи в Украйна? Той иска агресивно да нагнетява напрежението в Крим и с това да внесе в Украйна паника, която би предизвикала обявяване на военно положение на нашата територия, пълно сриване на националната валута и огромна инфлация. Агресорът цели рязък ценови скок, икономическо, социално и финансово падение на всеки от вас, на всяко украинско семейство. Това е неговата цел. Руските власти искат на фона на всичко това да извършат държавен преврат в Украйна и да възстановят своята диктатура.

Ето как руската власт обича братския украински народ.

Мисля, че знаете, ча като официална причина на военното нахлуване на територията на Украйна, Русия издигна защитата на руснаците, живеещи в Украйна от някаква неясна заплаха. Очевидно е обаче, че руснаците, живеещи в Украйна наред с други наши съграждани, сега не получават защита от Русия, а жестоко и цинично се унищожават материално. Всяка гривна, която сега губите, тежи на съвестта на руския агресор.

Днес именно тя, руската власт, не защити, а предаде всеки един украинец от руския произход, пожертва го заради възстановяването на своята империя със силови методи.

Освен това агресорите използват за дестабилизиране и завземане на Украйна фалшиви митинги в източните региони и в Крим, които (тук му е мястото да се каже) се организират и се провеждат от спецслужбите на Руската федерация.

Но всички ние трябва да знаем, че тези митинги нямат широка подкрепа нито в източните региони, нито в Крим – никой не иска война! И това е първият провал на Русия в превземането на нашата територия.  

Искам твърдо да заявя, че  руското ръководство няма да спечели нищо от тази грандиозна афера, която е замислило. Искам да ви помоля да бъдете сигурни и спокойни.
 
Първо: в това противопоставяне на Русия с Украйна ние не сме сами. През 1994 г. Украйна подписа Будапещенския меморандум със САЩ, Великобритания и Русия за предоставяне на гаранции за пълна сигурност срещу нашия отказ от ядреното оръжие. Русия днес грубо наруши своите задължения и нахлу в нашата територия. Обаче аз съм сигурна, че САЩ и Великобритания никога няма да нарушат този меморандум и с всички възможни сили ще защитят мира в Украйна. Владимир Путин добре разбира, че обявявайки война на нас, той я обявява и на гарантите за нашата сигурност – на САЩ и Великобритания.

Искам твърдо да ви кажа: аз не вярвам Русия да прекрачи тази граница, а ако я прекрачи – точно тогава ще загуби!

Именно това трябва да бъде основата на нашето национално спокойствие.

Днес вече е очевидно, че ако Украйна бе станала член на НАТО по-рано, подобна агресия би била невъзможна по принцип. 

Казвам ви, че в тази ситуация ние не сме сами. Днес  лидерите на демократичния свят всеки ден водят преговори с Владимир Путин, за да прекрати агресията срещу Украйна. Само такива преговори и съвместни действия на ниво световни лидери, на най-високото световно равнище, днес могат да върнат мира в Украйна и спокойствието във вашите семейства.

Второ: не бива да всяваме паника и нестабилност в собствената си държава. Тъкмо това се опитва да постигне агресорът. Главното ни оръжие днес е спокойствието.  Русия няма да отиде на въоръжената борба с целия свят, затова днес говорим не за война с оръжие, а за война на интелект и нерви. Ние сме длъжни да спечелим тази война, и ние ще я спечелим!

Трето: моля всички украинци при никакви обстоятелства да не подкрепят фалшивите митинги в източните региони и в Крим – не ходете на тези митинги, защото днес това е оръжието на агресора.

Четвърто: ние незабавно трябва да станем пълноправна част на западната демократична общност – това ще бъде нашата защита от руската агресия.

Тъкмо сега трябва да станем част от Обединена Европа, подписвайки Споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Ще започнем интегриране в структурите за сигурност на демократичния свят, за да можем веднъж завинаги да се защитим от военните заплахи на Русия. Днес ние работим в един отбор за това заедно с лидерите от целия свят. 

И накрая: всички наши държавни институции действат по план, който вчера беше приет от Съвета за националната сигурност и отбрана. Въоръжените сили на Украйна са в пълна бойна готовност, готови да дадат отпор на военната агресия. Бойният и моралният дух са много високи.
 
Нашите мъже са готови да защитят своята държава, те доброволно се събират пред военните комисии. Руската агресия обедини Украйна, обедини нашия народ, сега сме единни, както никога преди. И ние ще издържим!

Столетия наред ние се борихме за нашата независимост и сега няма да я дадем на никого!

Убедена съм, че украинският народ не може да бъде победен! 

Отделно се обръщам към всички военнослужещи, към всички, които ни защитават. Към момчетата от военните части в Перевалное, към Феодосийския батальон от морски пехотинци, към целия личен състав на Военно-морските сили на Украйна, към всички момчета, които сега са подложени на проверка за мъжество и самообладание - скъпи наши, ние сме с вас, ние се гордеем с вашата доблест!

Вярвам в нашата победа!
С нас са Бог и Украйна!
Слава на Украйна!

*Публикуваме обръщението на Юлия Тимошенко към украинския народ дословно.