Първото обществено обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, модерирано от вицепремиера Асен Василев и излъчвано във фейсбук, премина с представяне на иновативни и мащабни идеи за промени в транспорта, здравеопазването и енергетиката, но дискусията се нажежи, когато стана дума за бъдещето на миньорите и въглищните централи.

Правителството обеща, че мисли за бъдещата прехрана на хората, които ще останат без работа, но не даде конкретни разчети как ще стане това и естествено синдикатите намериха повод да обвинят новата власт, че се опитва да ги лъже като предишната на ГЕРБ.

В транспорта: влакове-стрели и двуетажни мотриси до Своге

Министерството на транспорта представи амбициозна програма за подмяна на съществуващите влакове с нови, които да предложат удобство, висока скорост и ниска цена. Предвижда се купуването на 42 влака тип "германска градска железница" за крайградски линии, като седем от тях ще са на два етажа и ще обслужват най-натоварените линии София-Перник и София-Своге, като по този начин предложат най-ниска себестойност на пътуването на седалка. 

За дългите маршрути ще се използват 20 електрически влакове тип "германски интер сити експрес", които ще се движат със скорости около 200 км в час. 

20 високоскоростни интер сити влакове ще обслужват дългите маршрути.
Снимка Германски железници

Синдикалните организации в транспорта попитаха резонно как ще се движат тези композиции по остарялата ни жп мрежа - оказа се, че по плана не са предвидени средства за ремонти на най-критичния участък Горна Оряховица - Варна и София - Септември, като за втората отсечка поради забавяне и оспорване на проектите се очаква рехабилитацията да бъде завършена чак през 2027 г., тоест след сроковете за изпълнение на плана и доставяне на новите мотриси, които явно ще се движат в неремонтираните участъци с доста по-ниска скорост. 

По отношение на метрото парите са орязани от 360 млн. лв. на 217,5 млн. лв. и ще стигнат само за бъдещия трикилометров участък от кв. "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски" с три метростанции. За останалото развитие на метромрежата били нужни около 500 млн. лв. и дори първоначално заложените в плана пари нямало да стигнат - затова финансовият министър Асен Василев се е разбрал с кмета на София Йорданка Фандъкова от бюджета да се отпускат по 30 млн. лв. годишно в продължение на 4 години, които били достатъчни. За целта Столичната община трябвало да внесе проект, който да бъде разгледат и включен в актуализацията на бюджета в средата на годината. 

Оказа се, че ще се строи интермодален терминал в Русе без анализ дали не е по-добре той да е във Варна, където пристанището е държавно и има по-добър достъп на кораби до него заради местоположението. В отговор на въпрос на Пламен Димитров от КНСБ стана ясно, че понеже анализ за Варна не е правен, ще бъде късно да се поръчва тепърва, тъй като крайният срок юни 2026 г. за изпълнение на проекта няма да бъде спазен. Димитров уточни, че е от Русе, но въпреки това задава въпрос в името на икономическата целесъобразност. 

В енергетиката: батерии и геотермален ток

Геотермална енергия от шест локации по турски образец и завод за батерии, който да произведе ресурс за съхранение на 6000 мегаватчаса ток из електропреносната мрежа са част от мерките в Плана за възстановяване и устойчивост. Батериите ще се разполагат по подстанциите в цялата страна, защото ако съберем тока, който се губи по преноса, това означава да работи още един цял реактор на АЕЦ, обясниха финансовият и енергийният министър. 

България няма да може да финансира парогазови мощности в Маришкия басейн, но оставаме в момента единствената държава в Европа, която изнася ток - мощностите са в добро състояние, констатира финансовият министър Асен Василев. 

Шест централи за геотермална енергия предвижда Планът за възстановяване.
Снимка Уикипедия

Синдикатите в енергетиката влязоха в остър конфликт с представителите на екоминистерството заради изказването на вицепремиера Борислав Сандов, че с 60 на сто трябва да намалее капацитетът на въглищните централи, което означава и 4200 души без работа. Те поискаха план - колко от досегашните енергетици ще работят в бъдещ завод за батерии, колко в други производства. 

10 години ни лъга предното правителство, сега вървите по същия път - от вашите думи излиза, че мините си отиват. Ако искате космическа площадка направете, приветстваме батериите, но искаме план, призова един от синдикалистите.

Правителството успокои, че мислят за запазването на работата на заетите във въглищните централи, ще направи всичко възможно мините да работят, но те няма как да функционират на 100 процента, тъй като остава ангажиментът да намалим въглеродния отпечатък с 40 на сто. Въпреки това не бяха дадени конкретни данни колко нови работни места ще бъдат открити при новите производства за зелени енергии. Енергийният министър Александър Николов каза, че страната ни ще търси баланс в енергийния микс, който ще позволи да произвеждаме значително по-евтина енергия в сравнение с региона и ЕС, тъй като почти никъде в другите държави не е планиран баланс на зелената и другата енергия. 

Здравеопазването: протонна онкотерапия и центрове за инсулти

Освен дългоочакваните хеликоптери за въздушна спешна помощ, които по план вече ще са 6, ще бъде изграден национален център за лъчелечение на онкозаболявания с протонна терапия, какъвто няма на Балканите, както и 10 центъра за бързо третиране на инсулти, което е изключително важно за последващото възстановяване на пациентите (при бърза реакция в първите часове се намалява драстично рискът от инвалидизация).

Планът за възстановяване предвижда България да има център за протонна терапия.
Снимка Архив

Предвиждат се инвестиции в психиатричната помощ, където има най-остра нужда от подобряване на материалната база в сегашните 11 психиатрии с 4000 легла и още 1000 места за дневен стационар. Болницата в Курило ще се премести изцяло на ново място.

Предвижда се и създаването на 200-300 амбулатории за диагностика на социално-значими заболявания. 

Професионалните организации на различните медициниски съсловия бяха недоволни, че няма мерки за задържане на младите специалисти у нас, както и че липсват мерки за стоматолозите.