Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер бе преизбран за втори мандат днес. Той спечели 1045 гласа от общо 1472 на специално събраното за повода Федерално събрание.

Германският президент се предлага от партията, която е спечелила изборите, но се избира от Федералното събрание, в което влизат освен всички депутати, членовете на горната камара, бивши президенти и канцлери, артисти, учени, учители, известни хора и обикновени граждани.

Заради големия брой на присъстващите изборите този път се състояха не както обичайно в пленарната зала на Райхстага, а в съседна парламентарна сграда с по-големи зали. Така дистанцията между делегатите можеше да бъде спазена.

Изборът на Щайнмайер бе сигурен, след като всички големи партии обявиха, че подкрепят кандидатурата му и не излъчиха свои кандидати. Той имаше само трима съперника за този пост – кандидати на „Алтернатива за Германия“, „Свободните избиратели“ и Левицата.

Щайнмайер е едва петият президент в историята на Германия, който печели втори мандат. След като прие избора, той се обърна към депутатти с реч, в която предупреди най-вече за голямата опасност от нова война в Украйна.