7500 полицаи са мобилизирани, за да не бъде допуснат в Брюксел европейският „Конвой на свободата“, пишат белгийски медии.

Макар столичните власти изрично да забраниха проявата, към Белгия вече са се отправили автоколони от всички съседни 4 държави – Франция, Германия, Нидерландия и Люксембург. Така поне твърдят организаторите в криптирани послания, цитирани от социалните мрежи.

Най-много хора се очаква да дойдат от Париж. Пътят им минава през Лил – най-големия френски град край границата с Белгия, и Гент. Полицията предупреди шофьорите да избягват пътуванията в тази посока, както и близкия участък на околовръстното шосе.

Планира се шествието да бъде с коли и камиони. Силите на реда смятат да не ги допускат изобщо да влизат в града.

Мобилизираните полицаи няма да спят по домовете си днес и утре вечер. Те ще нощуват в хотели в кварталите, в които ще бъдат разположени.

Днес следобед обаче Клуб Z не забеляза засилено присъствие на силите на реда. Но по улиците между Европейската комисия и близкия парк „Сенкантенер“ са разположени в готовност заграждения с телени мрежи. Засега те са по тротоарите и не препречват движението.

Властите в Брюксел и МВР забраниха протестите с МПС. Забраната влиза в сила в полунощ и ще важи до 8 часа сутринта вдругиден, 15 февруари.

Полицията предупреди, че нарушителите ще бъдат наказвани, включително със затвор. Наказанията ще бъдат определяни според това дали ще бъде попречено да хората да работят и на бизнеса да върви както обикновено. Присъдите могат да достигнат до 10 години затвор.

„Конвоят на свободата“ е вдъхновен от протеста на шофьори на камиони под същия надслов в Канада. Такива прояви имаше и във Франция.

Демонстрациите са против ограниченията, свързани с COVID-19, задължителното ваксиниране и заповедите за носене на маски.

Антиваксърите умишлено избраха деня на Свети Валентин, който е утре, за да блокират Брюксел навръх Деня на влюбените.