Честита Коледа, и весело посрещане на Новата година! След това пожелание съм длъжен да ви предупредя, че днес и предстоящите дни са едни от най-опасните в годината. Това не означава, че не можем да си прекараме спокойно и весело празниците, но е хубаво да имаме едно наум.

Няколко са ключовите опасности, които дебнат да ни развалят празника.

 

1. Коледните дървета - празничното биооръжие

Ако сте сред тези, които почитат традициите и си взимат истинско дърво, особено ако е живо и в саксия, ви очакват неприятности.

Ако се чудите защо всяка година децата се разсмърчват точно около празниците, сякаш вирусите са планирали специално да ви развалят празника, не им се сърдете - вие сте ги поканили вкъщи.

Всички иглолистни дървета са покрити с плесен. И ако в гората това не е никакъв проблем, поради прекрасното проветряване, особено в зимните месеци, когато вкарате висока метър или два елха в хола, малките гадове просто полудяват. Комбинацията от висока температура и слабо проветряване води до 6 пъти увеличение на спорите във въздуха. Това се получава само при двуседмичен престой на украсеното дърво в дома ви.

И макар за повечето хора това да доведе само до неприятна кашлица и заппушен нос, то последствията могат да бъдат и още по-страшни. Според няколко изследвания, тествали различни видове иглолистни дървета, по тях има около 53 вида плесен, 70% от които могат да доведат до проблеми с белите дробове, сред които бронхит и пневмония. А тези заболявания могат да ви осигурят и непредвиден болничен престой.

Ако обаче предпочитате изкуствените елхи, ще избегнете този проблем. 

2. Стрес и депресия

Ако сте чували, че самоубийствата по Коледа се увеличават - бъдете спокойни, това не е вярно. Самоубийствата се увеличават във всички по-тъмни месеци, които в Северното полукълбо просто съвпадат с празниците.

Но ако опасността да убиете себе си не е по-голяма от ноември, да речем, сериозно се увеличава шансът вие да думнете някого или разярен роднина да ви тегли ножа. Няма нужда да ви споменаваме до какво водят семейните скандали. Но и сериозната статистика в множество европейски държави говори, че пред декември убийствата скачат с няколко процента.

Специалистите твърдят, че 90% от населението има нещо, което да го изнервя по Коледа. Ще стигнат ли парите за неизменните харчове, ще се скараме ли с братовчеда на семейния обяд при баба, ще ни удари ли депресията на равносметката за изминалата година?

По Коледа стават всякакви чудеса, но не всички са хубави.

3. Надебеляване и високо кръвно

Всеки качва по няколко килограма по празниците, но "коледното коремче" не е единствения проблем. Всъщност, страшното не е количеството калории, а колко бързо ги поемаме, което може да се окаже фатално за хората със сърдечни проблеми, например.

Едно изследване в Англия, където похапват не по-малко сериозно от нас, показва, че повечето хора изяждат препоръчителното количество дневни калории до 2 часа следобед - 2000.  А тогава едва започва истинското плюскане. До края на деня много хора поглъщат близо 7000 калории. Средно англичаните качват около 2,8 кг от Бъдни вечер до първи януари.

И това е само яденето. Поемането на алкохол се увеличава почти двойно, ако съдим колко високоградусови напитки се купуват по празниците. Тази прекрасна комбинация от тежка храна, алкохол и стрес води и до увеличение на сърдечните удари.

А друга опасност е, че по празниците много хора нямат желание да тормозят дежурните в Пирогов. И изчакват до 27 декември или 2 януари. Ако ви стягат гърдите, не се стеснявайте - докторите така или иначе трябва да висят там. Направете им компания.

4. ПТП-та

Представете си един кихащ, преял и депресиран човек зад волана на 1 тон желязо и пластмаса. Може и да не важи за вас, но мнозина други се качват в колата подпийнали. Сега си представете, че пътят е покрит с лед, сняг, а видимостта е лоша...

В България няма ясна статистика дали ПТП-тата се увеличават по празниците. Но определено може да се забележи, че в края на годината има струпване на тежки катастрофи.

5. Декорациите и фойерверките

Все повече домакинства се оборудват със солидно количество лампички, и посягат към всевъзможни фойерверки не само за да посрещнат Новата година, но и за Рождество.

Всяка година стотици пожари са предизвикани от дефектни електрически уреди. Но най-често проблемите идват от евтините китайски светлинки, с които окичваме елхата, таваните, вратата, и където сварим.

А за случаите на хвърчащи пръсти и обгоряни от второразреден барут лица ще четете щедро в следващите дни.