Русия започва да връща части от войските, струпани по границата с Украйна, в казармите, съобщи руската агенция "Интерфакс", цитирайки министерството на отбраната.

"Подразделенията на Южния и Западния военни окръзи, изпълнили задачите, вече пристъпиха към товарене на железопътен и автомобилен транспорт и днес ще започнат движение към своите военни гарнизони", каза говорителят на министерството Игор Конашенков. "Отделни подразделения ще извършат маршове на собствен ход в състава на военни колони", добави той.

"При приключване на мероприятията по бойната подготовка войските, както винаги, ще извършат маршове по комбинирован начин до пунктовете на постоянната си дислокация", каза Конашенков, цитиран от ТАСС.

 

Видео РИА Новости

Киев: Ще повярваме, като видим

Русия трябва да изтегли всички останали свои сили от общата граница на страните, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред Би Би Си.

"Имаме правило: не вярвай на това, което чуваш, вярвай на това, което виждаш", каза той пред журналисти. "Когато видим оттегляне, ще повярваме, че има деескалация".

Той добави, че дипломатическият път, по който Украйна върви със съюзниците си, е да се работи за предотвратяване на по-нататъшна ескалация.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че трябва да се приеме, че всеки има съображения за сигурността, включително Русия.

Борел каза пред Би Би Си, че "за да удовлетворим съображенията на всички, единственият начин е да седнем на масата и да обсъждаме".

Коментирайки главната грижа на Русия - възможността Украйна да се присъедини към НАТО, Борел каза, че страната още не е членка на алианса.

"Това е възможност, но практически Украйна днес не е членка на НАТО", каза той.

"Днес несъмнено има признаци на дипломатическо отваряне, винаги съществува възможност за разговори, има основа за разговор за Украйна, с участието на Украйна - и това е хубаво. Виждаме, че Русия е отворена за разговори", каза днес британският премиер Борис Джонсън пред репортери. В същото време той отбеляза, че "от друга страна, разузнавателните данни, които виждаме днес, все още не са обнадеждаващи".

Франция все още не е проверила достоверността на информацията, че Русия изтегля някои от военните си части от украинската граница, заяви днес говорителят на френското правителство Габриел Атал, цитиран от Ройтерс.

"Би било добре, ако информацията се окаже вярна. Това показва. . . че може да продължим диалога", каза Атал пред журналисти.

НАТО изрази "предпазлив оптимизъм"

Има знаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Това дава пространство за предпазлив оптимизъм, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция по повод предстоящото тази седмица заседание на министрите на отбраната на страните от пакта в Брюксел, предаде БТА.

"Още не сме видели успокояване на обстановката на място. Русия струпа военни сили във и около Украйна до невиждани размери от края на Студената война. Всичко е на място за нова атака", добави той.

Столтенберг поясни, че неведнъж досега Русия е изтегляла бойците, но е оставяла въоръжението на място. А това позволява рязка промяна и предприемане на действия с кратко предупреждение или дори без него.

"Трябва да видим връщане не само на войски, но и на техника, необходимо е значително и трайно изтегляне", настоя генералният секретар.

Москва трябва да спре да се подготвя за война и да се насочи към постигане на политическо решение. Всяка следваща агресия срещу Украйна ще има висока цена и това е мнението на всички съюзници, допълни Столтенберг.

Оставаме готови за разговори с Русия, на 26 януари поканих руската страна за поредица от срещи в Съвета НАТО-Русия. Няма да отстъпим от основните принципи - всяка страна има право да избира своя път. Никога няма да има първа и втора класа страни в НАТО, всички сме съюзници, заяви генералният секретар.

Той бе попитан и дали НАТО е готова да изтегли свои войски от източния си фланг, ако има значително руско изтегляне.

„НАТО е отбранителен съюз. Всичко, което правим, е за отбрана и възпиране. Имаме засилено присъствие на източния фланг от 2014 г. заради руската анексия на Крим. Ще направим оценка и ще решим дали и ние трябва да се изтеглим. Руското струпвмане край Украйна обаче води до дългосрочна опасност за сигурността в региона. Именно затова обсъждаме дългосрочно присъствие там“, отговори Столтенберг.

Канят чуждите военни аташета на финала на маневрите в Беларус

Конашенков каза още, че военните аташета към чуждестранните посолства в Беларус ще наблюдават последния етап от руско-беларуските учения "Съюзна решителност" на полигона Обуз-Лесневски. 

Русия беше съсредоточила около 130 000 войници по южната си граница, в съюзната държава Беларус, в Крим и в Черно море, формирайки практически обръч около Украйна. В последните дни Западът многократно призоваваше руския президент Владимир Путин да изтегли войските, за да докаже твърденията си, че няма намерение да нахлува в Украйна. САЩ и съюзниците им заплашиха Москва с жестоки икономически санкции, в случай че нападне съседната държава. 

 
Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва пред Путин, че част от руските учения около Украйна завършват, а други са близо до завършване. Министърът на външните работи Сергей Лавров каза на президента, че същестува възможност за дипломатически изход от кризата между Русия и Запада по повод Украйна. И двете срещи бяха заснети специално в предназначен за излъчване по телевизията формат.
 
"Интерфакс" припомня, че на 10 февруари шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че страната му няма агресивни намерения към Украйна.
 
 
Днес, след визита в Киев, в Москва пристига германският канцлер Олаф Шолц. Западът възлага на срещата надежди за намаляване на напрежението и избягване на евентуална война.