В Япония Коледа отдавна вече се е превърнала в синоним на верига за бързо хранене? Въпросът от десетилетия вълнува чужденците, попаднали по това време на годината в азиатската страна. Те виждат с почуда огромните опашки, които се вият пред KFC и разбират, че някои хора месец по-рано си запазват своята кофа с пиле.

Традицията на Коледа в Япония да се яде KFC започва в началото на 70-те години на миналия век, разказва JapanToday. Тогава наблюдателен посетител в ресторант в Айома забелязва, че в страна, лишена от пуйки, пърженото пиле се доближава най-близко до западния коледен оригинал. Мениджърът на заведението се вслушва в предложението и провежда кампания “Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Кентъки за Коледа!) през 1974 г. Това поне е версията на японската KFC, разказана на уебсайта й (www.kfc.co.jp/qa).

Възможно е, разбира се, обяснението да е, че полк. Сандърс, създателят на веригата, прилича много на Дядо Коледа, когато си сложи червена шапка.

Така или иначе Коледа е златна мина за KFC в Япония. Резервации се правят предварително, а работата е толкова много, че дори по-висшия персонал, в това число и изпълнителни директори, напускат офисите си и излизат на тезгяха, за да продават пържените си пилета.