Министрите на външните работи на Г-7 планират тази седмица спешна среща в Германия, предаде ТАСС, позовавайки се на японската агения Киодо.

Предполага се, че срещата ще се състои на Мюнхенската конференция по сигурността е че темата ѝ ще бъде Украйна.

Очаква се 35 държавни и правителствени ръководители да участват в конференцията, която ще се проведе от петък до неделя включително (18-20 февруари).

САЩ ще бъдат представени от вицепрезидентката Камала Харис и държавния секретар Антъни Блинкън. .Германската делегация ще оглави канцлерът Олаф Шолц, а украинската - президентът Володимир Зеленски.

Западните лидери остават скептични, след като Русия вчера обяви, че започва да връща войските си от маневрите около Украйна по гарнизоните. Вашингнон, Лондон, НАТО заявиха, че очакват доказателства за истинско изтегляне.

Кремъл и руското външно министерство неколкократно нарекоха "празни и неоснователни" твърденията, че Русия се готви да нахлуе в Украйна.

Вчера обаче Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, не изключи вероятността от провокации, които да оправдаят обвиненията към Русия, че представлява заплаха.

Той предупреди, че опити за силово решаване на кризата в Ююгоизточна Украйна ще имат най-сериозни последствия.