Съдът на Европейския съюз постанови в сряда, че ЕС има правото да намалява финансирането на държави членки, които нарушават стандартите за върховенство на закона. По този начин той отхвърли жалбите на Полша и Унгария по отношение на "механизма за обвързване с условие за спазване на принципите на правовата държава" на ЕС, предаде "Политико".

През миналата година Брюксел призова Съда на ЕС да наложи финансови санкции на двете страни, след като изрази загриженост относно съдебната реформа на Варшава и корупционното изразходване на европейски средства от Унгария. 

Унгария и Полша оспориха механизма, като се аргументираха, че регламентът нарушава Договорите на ЕС и не гарантира правна сигурност на страните членки.

"Регламентът има за цел да защити бюджета на ЕС от ефекти, произтичащи по достатъчно пряк начин, от нарушаването на принципите на правовата държава, а не да санкционира тези нарушения като такива", обяви съдът и отбеляза, че ЕС "трябва да бъде способен да защитава"своите ценности, които включват върховенството на закона и солидарността, тъй като зачитането им е "условие за ползване на всички права", предоставени на държавите членки.

Сега Комисията трябва да приеме указания за прилагането на регламента. Неъни говорители обаче днес не отговориха нито кога те ще бъдат приети, нито дали процедури срещу Полша и Унгария могат да бъдат предприети преди това.