Москва и Бразилия подкрепят многополярността, която се основава на международното право. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин след разговор с бразилския си колега Жаир Болсонаро в Кремъл.

"Нашите страни се застъпват за формирането на многополюсен световен ред, основан на международното право с централната координираща роля на ООН", каза той.

В същото време, продължи Путин, страните са твърдо отдадени на принципите на дипломатическото уреждане на конфликти.

"Днес проведохме много задълбочени и конструктивни разговори, които доведоха до приемането на съвместно изявление, което определя насоките за по-нататъшно задълбочаване на руско-бразилското сътрудничество", каза руският държавен глава.

Изграждане на блокове на АЕЦ в Бразилия

Путин посочи, че Русия е готова да участва в изграждането на нови блокове на атомни електроцентрали в Бразилия, включително малки и плаващи.

"Росатом" изнася гориво за бразилските атомни електроцентрали и радиоизотопи за медицински цели. В същото време нашата корпорация е готова да участва в изграждането на нови енергоблокове в Бразилия, включително атомни електроцентрали с ниска мощност в наземен и плаващ вариант, където тя е натрупала уникален опит и няма световни аналози на технологията", изтъкна той.

Русия и Бразилия - близки позиции по глобални въпроси

Путин маркира, че позициите на Москва и Бразилия по много глобални и регионални въпроси са близки или съвпадат.

"При обмена на мнения по глобални и регионални въпроси беше констатирано, че по много въпроси позициите на Русия и Бразилия са близки или съвпадат", каза руският лидер.

Путин добави, че се поддържа активен диалог между ведомствата по външна политика и отбрана.