„За Украйна всички трябва да годворим в един глас - заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел, преди да замине за участието си в Конференцията по сигурността в Мюнхен. -

Всякакви различни мнения можем да ги обсъдим вътре "в семейството". Но когато излизаме навън, говорим с един глас“, категоричен бе той.

Лидерите на страните членки на ЕС са се уверили взаимно един другиго в това на вчерашния неформален Европейски съвет, посветен на кризата в Украйна.

„Аз обещах, че оттук нататък България ще бъде един партньор, съюзник, който няма да прави изненади. Да, всеки гледа националния си приоритет. Но като цяло за това, което говорим и за което се разберем, могат да разчитат, че ще го изпълним“, каза още Петков.

От Брюксел темата за Украйна се мести в Мюнхен, където от днес започва най-големият форум за сигурността в света – Мюнхенската конференция по сигурност.

„Да говорим за Русия без Русия“ – такова може да е мотото на конфеленцията, коментираха германските медии саркастично.

За първи път от десетилетия Москва не изпраща свой представител. Темата обаче ще е основно Украйна. Сред най-важните участници във форума са канцлерът Олаф Шолц, вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, украинският президент Володимир Зеленски

Знаците на намаляване на ескалацията, които тази седмица бяха подадени уж от Москва, вече напълно са се изпарили, смятат анализатори. Ситуацията продължава да е напрегната и рискът от война съвсем не е избегнат.

Според US държавния секретар Блинкън Русия все още може да подпали война в региона, като за целта или ще навлезе на територията й, или ще отправи обвинение за някакви огромни нарушения към укранското правителство. Той смята, че това все още е възможно да стане в следващите дни.

Блинкън пристига днес в Мюнхен, той също ще участва в конференцията. Още днес той ще разговаря за Украйна с германската външна министърка Бербок. Утре пред форума ще говорят Шолц, Зеленски и Харис. Шефът на НАТО Столтенберг и лидерите на европейските институции също ще са в Мюнхен.

През последните години един от най-важните гости на форума бе руският външен министър Сергей Лавров. Този път обаче той отказа да присъства. През 2007 година в Мюнхен бе и Путин, като още тогава той държа реч, в която обвини Запада, че НАТО се разширява неконтролирано на Изток.

Това не допринесе за повече сигурност, а обратното, заяви тогава Путин.