Премиерът Кирил Петков е провел срещи с двама президенти и с двама премиери в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, информира в събота вечер правителствената пресслужба. 

С президента на Украйна Володимир Зеленски той подписал съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна.

Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, но също така изразиха надежда за деескалация на напрежението в региона, пишат от МС.

С грузинския премиер Иракли Гарибашвили Кирил Петков обсъдил възможностите за икономическо сътрудничество в областта на информационните технологии, на координацията в логистиката в рамките на Черно море и подкрепата за евроатлантическия път на Грузия.

По време на срещата му с президентката на Молдова Мая Санду се оказало, че двамата имат общи цели - борбата срещу корупцията и в спазването на върховенство на правото, както и енергийната сигурност. Не става ясно дали Петков е споделил със Санду съветите за борба с корупцията от президента на Руанда преди два дни в Брюксел.

Мая Санду, президент на Молдова, и Кирил Петков.

Министър-председателят акцентирал върху многобройната българска общност в Молдова, която също е от изключително значение за отличните отношения между народите на двете страни. В тази връзка двамата лидери изразиха подкрепа за българското малцинство. Българският премиер получи покана от молдовския президент да посети град Тараклия, населяван от българската общност.

 
Не е спомената срещата на Петков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и с македонския премиер Димитър Ковачевски, за които научихме вчера и по-рано днес от пресслужбата на правителството на Северна Македония. Няма подробности и какво е обсъждал премиерът ни с президента на РСМ Стево Пендаровски, който обяви, че се е видял с Петков.
 
Няма подробна информация и за какво си е говорил Кирил Петков с британския си колега Борис Джонсън, но за сметка на това медиите получиха снимка на двамата от кафенето на хотел “Байеришер хоф” в Мюнхен, където се провежда конференцията.
 
За срещата им правителствената пресслужба пише, че двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и значимостта на създаването на възможности за добро образование и за задържане на младите хора в двете страни, тъй като те са бъдещето им. Досега не е било публично известно, че и Обединеното кралство има проблем със задържането на своите младежи в страната.
 
Борис Джонсън и Кирил Петков в кафенето на хотел “Байеришер хоф”.

 

Програмата на премиера Петков във втория ден от Мюнхенската конференция продължава с двустранни срещи с министър-председателя на Косово Албин Курти и с вицепрезидента за правителствени въпроси и обществена политика на „Гугъл“ в Европа Анет Крьобер-Рийл.