Над 15 милиона пожелания чрез SMS са изпратили българите за Коледа. Това показва статистиката на мобилните оператори у нас. И трите компании обявиха данни за празничния трафик.

Те са засекли броя на SMS-ите от 12 часа на обед на 24 декември до края на следващия ден. За периода от 36 часа клиентите на "Теленор" са изпратили 4,4 милиона текстови честитки по мобилните си телефони. 

Изненадващо броят на коледните SMS-и е по-голям при "Виваком", въпреки че компанията е с най-малък пазарен дял от трите GSM оператора в страната. От дружеството, в което мажоритарен собственик е задържаният в Белград банкер Цветан Василев, обявиха, че в мрежата на оператора са били изпратени 4,6 милиона съобщения.

Още по-изненадващо е, че клиентите на "Мобилтел", който все още е пазарен лидер, са останали най-пасивни в изпращането на коледни SMS-и. От компанията обявиха, че кратките съобщения за Рождество Христово са били малко над 4 милиона, а отделно през интернет страницата на компанията са били пуснати още 100 000 честитки.

И от трите компании декларират, че мобилните им мрежи са подготвени за по-големия трафик, който се очаква по време на новогодишни празници.

Традиционно на Коледа натоварването в мобилната мрежа е равномерно разпределено през целия ден, докато в новогодишната нощ най-големият пик на обажданията е основно в първия час след полунощ.

Затова експертите препоръчват в първите минути след настъпването на 2015 г. да изчакаме 5-10 минути преди да наберем близки или приятели в случай че мрежата ни е изхвърлила веднъж.

Въпреки популярността, която придобиха напоследък някои интернет приложения за чат, SMS-ите продължават да са предпочитан начин да поздравиш близък човек по време на празниците. За да бъдат избегнати евентуални затруднения при изпращането, се препоръчва едно и също кратко съобщение да не бъде изпращано на един и същи човек няколко пъти, ако не е получено потвърждение за неговото получаване.

Клиентите трябва да знаят, че човекът, на когото са изпратили съобщение, ще го получи, когато номерът му е достъпен в мрежата, която го обслужва. Тогава ще бъде получено и потвърждение за доставка, ако е активирана тази услуга, уточняват от телекомите.