Част от територията, която руският президент Владимир Путин е признал за независима, попада извън линията на контрол, която разделя сепаратистките региони в Украйна от останалата страна. Това обяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

"Това, което видяхме през изминалата вечер, бе изявлението на президента Путин, че ще признае независимите територии в региона на Донбас. Тревожно е, че към тях е включена територия, попадаща извън линията на контрол", предупреди Уолъс.

Според него е повече от очевидно, че Русия е нарушила международното право.

По време на откриването на среща на ръководените от Обединеното кралство съвместни експедиционни сили, съставени от министри на отбраната от балтийските държави и скандинавските страни, Уолъс посочи, че според медийни публикации "руска военна техника се придвижва" в региона на Източна Украйна. Тепърва предстои проверка, за да се потвърдят тези маневри, отбеляза той.

"Много сериозно е това, което се случва в Украйна", отбеляза министърът. "Това е суверенна държава, която сега е загубила част от земята си. Всички ние в Европа трябва да се тревожим", добави той. "И не трябва да се колебаем, за да предприемем действията, от които се нуждаем, за да възпираме президента Путин от подкопаване както на НАТО, така и на Европа, и което е по-важно - нашите ценности".