Бившият външен министър и водач на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин призова България да заеме своя балансирана и независима позиция, а не просто да следва тази на ЕС.

Имаме проекти като „Южен поток“, например, който в момента е наникъде. Имаме от години желание на българския бизнес и на български фирми да се върнат обратно на руски пазари – това също би било затруднено“, каза Калфин пред Нова тв.

Бившият министър определи действията на Русия като пресилени и обясни, че по смисъла на международното право това е инвазия в друга държава.

Точно съобразяването на Европейския съюз с интересите в енергетиката е причина за настоящите проблеми, смята друг бивш министър на външните работи – Соломон Паси.

"Дефектът не е в политиката на Запада към Украйна, а към Русия. Синдромът "Шрьодер-Газпром" не е отстранен и до днес", коментира Паси в туитър интервю за Клуб Z.

Позицията на сегашния министър Кристиан Вигенин е по средата. Преди участието си в срещата на външните министри на ЕС той изрази загриженост от събитията

"Настояваме да не бъдат предприемани действия, които биха могли да застрашат териториалната цялост и суверенитета на Украйна и да дестабилизират целия регион", каза още в събота Вигенин.

Малко по-остра бе позицията на държавния глава Росен Плевнелиев:

Използването на военна сила за окупирането на чужди територии е нарушение на правилата на международното право“.

Лидерът на управляващата партия БСП Сергей Станишев коментира през фейсбук ситуацията в Украйна. И той нястоя „да не бъдат предприемани действия, които биха могли да застрашат териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

"Ситуацията в Украйна остава много напрегната и ЕС трябва да направи всичко възможно за нейното стабилизиране", написа пожелателно Станишев.

Официални становища управляващите партии засега нямат. Само ГЕРБ и Реформаторският блок имат специални позиции по ситуацията в Украйна.

Партията на Бойко Борисов също следи с „тревога и загриженост“ и също се обявява в „подкрепа на териториалната цялост“ на Украйна.

Реформаторите бяха най-остри спрямо Москва:

"Действията на Руската федерация са държавно своеволие и грубо нарушават нормите на международното право".

Премиерът Пламен Орешарски все още не е намерил време да изкаже позиция по кризата в Украйна.