Русия ще евакуира всичките си дипломати от Украйна в близкото бъдеще, съобщи "Новая газета", цитирайки изявление на руското външно министерство.

"При сегашните обстоятелства нашият първи приоритет е да се погрижим за руските дипломати и служителите на посолството и генералните консулства. За да защити живота и безопасността им, руското ръководство реши да евакуира персонала на руските външни мисии в Украйна, което ще бъде осъществено в най-близко бъдеще".

По-рано руският президент Владимир Путин даде днес ясен сигнал, че е готов да започне настъпление срещу Украйна, след като горната камара на парламента му разреши това. Държавният глава заяви пред журналисти, че признава суверенитета на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики върху цялата територия на украинските Донецка и Луганска област, а не само в по-тесните граници на обявените през 2014 г. сепаратистки анклави. Сега почти половината от територията на тези области е под контрола на Киев.

Бе Еф Ем цитира украинския посланик във Франция Вадим Омелченко да казва, че "ако руските военни настъпят, украинската армия ще отговори".

Путин каза още, че е готов да "демилитаризира Украйна" и че влизането на руската армия в страната ще зависи от ситуацията "на място". Той заяви също, че Минските споразумения повече на съществуват и обвини за това украинското ръководство, което отказвало да ги спазва и изчерпало търпението на Русия.