Министърът на външните работи Теодора Генчовска (ИТН) ще посети утре, 24 февруари, Украйна с колегите си от балтийските държави – Литва, Латвия и Естония. Те ще се срещнат с представители на украинските власти и на специалната мисия на ОССЕ в страната. 

 
Основната цел на съвместното посещение е да се изрази подкрепа към Украйна във връзка с предприетите от Русия действия в нарушение на Минските споразумения и международното право, пишат от МВнР.
 

България признава и напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

По идея на външния министър на Румъния Богдан Ауреску отпреди месец трябваше да се организира визита на всички първи дипломати от ЕС в Украйна, но тя така и не се осъществи. След това Ауреску и Генчовска се уговоряха да отидат само двамата, но накрая българската министърка се присъединява към Прибалтийската тройка.

Странното е, че външният министър на Латвия Едгарс Ринкевич, който обяви визитата в туитър, не споменава Генчовска, а само балтийските си колеги.