Изявление на МВнР на Украйна:

Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви началото на нова вълна от агресия срещу Украйна.

Целта на руската настъпателна военна операция е да унищожи украинската държава, да завземе украинска територия със сила и да установи окупационен контрол.

Руските войски атакуват мирни украински градове от различни посоки, включително временно окупираните Донбас и Крим, както и североизточния регион

Това е акт на война, атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, грубо нарушение на Устава на ООН и основните норми и принципи на международното право.

Украйна активира правото си на самозащита в съответствие с международното право

Бойният дух на украинските военни е висок, нашите защитници са готови да отблъснат държавата-агресор и ще направят всичко по силите си, за да защитят украинската земя.

Украйна призовава международната общност да действа незабавно.  Само обединени и решителни стъпки могат да спрат агресията на Владимир Путин срещу Украйна

Нашите партньори трябва незабавно да активират пакет от нови санкции.  Ние също така призоваваме приятелските столици да продължат да укрепват отбранителните способности на нашата държава чрез предоставяне на оръжия и военна техника.

От нашия общ отговор сега зависи не само живота и сигурността на украинските граждани, но и от сигурността на гражданите на цялата Европа и бъдещето на световния ред.

***

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба пък се обърна към украинците по света:

"Путин нападна, но никой не побегна. Армия, дипломати, всички работят. Украйна се бие. Украйна се защитава. Украйна ще побуди. Разпространявайте истината за нападението на Путина в своите страни и призовавайте правителствата в бързи действия"