Президентът на САЩ Джо Байдън осъди руската "непредизвикана и неоправдана атака от руски военни сили" в изявление. САЩ и съюзниците планират в четвъртък да задействат "пълния мащаб" на санкциите, които бяха обсъждани през последните няколко седмици в отговор на атаката, според високопоставен служител на администрацията на Байдън, цитиран от Си Ен Ен.

„Президентът Путин избра предумишлено война, която ще донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания“, каза Байдън. "Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които това нападение ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще потърси отговорност от Русия".

Изявлението на Белия  последва обявената от руския президент Владимир Путин обяви "специална военна операция", с която той каза, че цели да "демилитаризира" на Украйна.

Байдън разговаря по защитена линия с членовете на своя екип за национална сигурност от Белия дом в сряда вечерта, написа Туитър прессекретарят на Белия дом Джен Саки. Към В конферентния разговор участваха държавният секретар Антони Блинкън, министърът на отбраната Лойд Остин, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете ген. Марк Мили и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, каза тя.

Байдън разговаря по телефона и с украинския президент Володимир Зеленски. Американският президент е информирал украинския си колега за стъпките, които Вашингтон предприема за "международно осъждане" на руското нападение, включително в Съвета за сигурност на ООН.

Байдън каза, че планира да говори с колегите си от Г-7 и че ще направи обръщение към американците днес. Той каза, че възнамерява да обяви "по-нататъшни последици", които САЩ и техните съюзници планират да наложат на Русия заради "този ненужен акт на агресия срещу Украйна и глобалния мир и сигурност".

„Ние също така ще се координираме с нашите съюзници от НАТО, за да осигурим силен, единен отговор, който възпира всяка агресия срещу Алианса“, каза Байдън.

Според служители от администрацията САЩ планират да вземат на прицел двете най-големи руски банки, както и други финансови фирми и са готови да наложат контрол върху износа, за да прекъснат руския достъп до критични западни технологии за цялата руска икономика .

Вероятно е обекти на наказателните мерки да станат и други членове на вътрешния кръг на Путин и техните семейства.

Новият пакет от санкции ще бъде обсъден на насрочената виртуална среща на Г-7.