Ето и обобщение на събитията до момента:

Владимир Путин започна широка руска военна офанзива, насочена към Украйна около 5 часа сутринта местно време в четвъртък сутринта, след като излъчи реч, в която обяви „специална военна операция“ за „демилитаризиране“ и „денацификация“ на Украйна.

Дим след експлозии в покрайнините на Киев.
Киев тази сутрин. Снимка АП/БТА
Задръствания в Киев в опит колите да напуснат украинската столица. Снимка АП/БТА
Опашки пред банкоматите в Мариупол. Снимка АП/БТА

 

Според украински официални лица първоначалната вълна от удари изглежда включва крилати ракети, артилерия и въздушни удари, които поразиха военна инфраструктура и гранични позиции, включително въздушни бази. Три часа след атаката руското министерство на отбраната твърди, че е "неутрализирало" военновъздушните бази и противовъздушната отбрана на Украйна.

Въпреки че повечето от въздушните удари бяха съсредоточени на изток, удари бяха докладвани и в западната част на Украйна, включително в Луцк и Ивано-Франкивск.

Опашка за билети на гарата в Харков, хората се евакуират на запад.

Украински служители от граничната охрана и от други места също съобщават за бронирано нахлуване от Беларус през граничния пункт Сенкивка в северната част на страната, подкрепено от белоруски войски.

Имаше и съобщения за руски войски, пресичащи границата на изток от Харков, и руска бронетехника, която се придвижва в Украйна от Крим, което предполага тристранна атака от север, юг и изток, като Ройтерс показа видео на руски танкове в Мариупол.

По-ранните съобщения за десант в Одеса обаче бяха отречени от някои украински официални лица.

В Одеса във всеки хранителен магазин има опашка.

Около 7 сутринта местно време – два часа след нападението – се съобщава, че подкрепяните от Русия сепаратистки бунтовници атакуват украински позиции около самозваните отцепили се републики Луганск и Донецк.

Експлозии се чуха в градове, включително Одеса, Мариупол, Харков, Днепър и столицата Киев.

Пълният обхват на руската военна операция не беше ясен веднага, но Путин каза: „Нашите планове не включват окупацията на украински територии. Няма да налагаме нищо със сила.” Въпреки това Путин и руските официални лица също многократно отричат ​​да планират военно нападение срещу Украйна.

Тъй като около Киев се чуха експлозии, кметът на града нареди на жителите да се приютят и да останат на закрито, докато прозвучаха въздушни сирени.

В киевското метро системата за автоматично ползване е отключена - т.е. няма нужда да се маркират карти. Транспортът в целия град - метро, трамваи, тролеи, автобуси - е безплатен.

Всички превозни средства се използват за евакуация на хора в източната част на Украйна.

Непосредствено след първата вълна от стачки, президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви, че в цялата страна е обявено военно положение.

Руската атака срещу Украйна последва обявяването на зона, забранена за полети за цивилни самолети в североизточната част на Украйна чрез т.нар. Notam – известие за летците – в ранните часове на четвъртък.

Няколко часа по-късно украинските власти обявиха спиране на вътрешния граждански въздушен трафик, тъй като изглеждаше, че някои руски удари са били близо до главното гражданско летище в Киев. Руската армия обаче заяви, че е била насочена към украински въздушни бази и други военни активи и не към населени места.

И Молдова обяви военно положение.

Президентът на Молдова Мая Санду обяви днес, че страната ще въведе извънредно положение и че е готова да приеме десетките хиляди души, които пристигат от съседна Украйна, предаде Ройтерс.