Днес, 27 декември, се навършват 11 години от атентата, в който камикадзе атакува с камион-бомба базата ни в Кербала и загинаха 5-има български военни, а други 27 бяха тежко ранени, припомня агенция "Фокус".

На 27 декември 2003 година, в 12.45 ч местно време (11.45 ч българско) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и гръмва. Причинява големи разрушения в лагера. В резултат загиват четирима български военнослужещи: капитан Георги Христов Качорин – командир на рота, старши сержант Иван Христов Инджов – командир на отделение, младши сержант Антон Валентинов Петров – командир на отделение, редник Свилен Симеонов Киров – мерач.

Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените 27 бойци са евакуирани в Багдад - в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон. На 28 декември 2003 г. обаче, въпреки положените в болницата в Багдад грижи, умира и пети български боец - лейтенант Николай Ангелов Саръев.

Министърът на отбраната Николай Ненчев, командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизон Плевен ще присъстват на панихида в памет на военнослужещите, загинали в Кербала, Ирак. Църковният ритуал ще започне от 12.30 ч. в църквата "Св. Николай" в Плевен.

Светла памет на момчетата, загинали в служба на България!